Jag kan inte, som någon efterfrågade, rangordna de 10 bästa filmerna under 00-talet. Det är en alltför svår utmaning, men här kommer i alla fall mina 30 favoritfilmer från det gångna decenniet. Jag kan mycket väl ha missat någon som jag egentligen skulle velat ha med, men det här är 30 filmer som jag gillar riktigt mycket. Jag har skrivit lite kort om varje film, men jag får återkomma med utförliga recensioner efter hand. Filmerna är i alfabetisk ordning, dvs ej rankade.
About a boy (2002)
Nick Hornby-filmatisering med Hugh Grant i den ena huvudrollen. En skön film!
Almost Famous (2000)
Riktigt bra film om ett rockband på 70-talet, och den unga musikreportern som ska skriva om dem. Med Kate Hudson och Jason "Earl" Lee. Cameron Crowe regisserar.
Amelie från Montmartre (2001)
En fantastiskt mysig och kul fransk film. Se recension här:
http://bearpathmovies.blogspot.com/2010/01/amelie-fran-montmartre-2001-betyg-910.htmlBatman Begins (2005)
En nystart i filmatiseringarna av Batman, nu med Christopher Nolan som regissör. Mörkare än tidigare. Riktigt bra!
Best in Show (2000)
Roligare än så här blir det nog inte. En fejkad dokumentär om en hundutställning. Som Torsk på Tallin fast ännu roligare.
Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006)
Känns just nu kanske lite uttjatad, men Sasha Baron Cohen var roligast under det här decenniet och Borat var hans mästerverk.
Eternal Sunshine of the spotless mind (2004)
Jim Carrey och Kate Winslet i högklassiga drama av Michel Gondry.
Funny People (2009)
Adam Sandler i en seriös roll, och han är dessutom bra i den. Recension finns här:
http://bearpathmovies.blogspot.com/2009/11/funny-people-2009-betyg-910.htmlGarden State (2004)
Zach Braff, mest känd från Scrubs, har skrivit, regisserat och spelar huvudrollen i den här pärlan.
High Fidelity (2000)
Nick Hornbys allra bästa. Handlar om musiknördar i en skivbutik, eller egentligen så handlar den om listor, eller om John Cusacks rollfigurs tidigare förhållanden.
Inglorious Basterds (2009)
Quentin Tarantino är tillbaka i riktigt god form! En blivande klassiker. Som vanligt är filmen driven av den lysande dialogen. Recension:
http://bearpathmovies.blogspot.com/2009/11/inglorious-basterds-2009-betyg-910.htmlJuno (2007)
Jason Reitmans fina film om tonårsgraviditet. Mer rolig än verklighetsskildrande.
Kill Bill (2003/2004)
Quentin Tarantinos dubbelrulle som av många fått oförtjänt dålig kritik. Det här är Tarantinos orgie i underhållningsvåld, men den här så mycket mer än så. Ett spännande experiment hur han hoppar mellan olika stilar i filmen,
Lord of the Rings (2001/2002/2003)
Ingen kan ha lämnat milleniets första decennie utan att ha en åsikt om Sagan om Ringen-filmerna. Man kan ha mycket synpunkter på utdragna slag, eller långa promenader, men ingen kan säga emot att det är oerhört välgjord filmhistoria.
Låt den rätte komma in (2008)
Detta måste vara decenniets bästa svenska film. En Vampyrfilm från 70-talets Blackeberg. Stilistiskt makalös i all sin gråhet. Rakt igenom välgjord.
Matchstick Men (2003)
Nicholas Cage och Sam Rockwell i en film som börjar väldigt ordinärt, men som växer på ett sätt som man inte alls kunde förvänta sig.
Mystic River (2003)
Clint Eastwood har regisserat en bunt bra filmer det här decenniet. Mystic River är min favorit med lysande skådespelare som Tim Robbins, Sean Penn, Kevin Bacon och Lawrence Fishburn.
Oldboy (2003)
Sydkoreansk film om en man som släpps fri efter att ha varit kidnappad i 15 år. Nu är det dags att söka hämnd. Absolut ingen kampsportfilm, eller vad ni kan få för galna associationer. En riktigt bra gripande film.
Reign over me (2007)
Åter igen Adam Sandler i en seriös roll. Här spelar han en kille som förlorat sin familj i 11 september-attentaten. han har efter detta helt fjärmat sig från omvärlden.
Saved! (2004)
Skön indiefilm i highschoolmiljö. Handlar om en flicka som blir gravid på en övervägande kristen skola där hon nu blir utstött.
Seven Pounds (2008)
Will Smith i en stark roll. Recension:
http://bearpathmovies.blogspot.com/2010/01/seven-pounds-2008-betyg-910.htmlSideways (2004)
En svensexeresa i Kaliforniens vinområden där de två vännerna har olika tankar om vad resan går ut på blir naturligtvis enormt underhållande.
Spider-Man (2002)
Sam Ramis första Spindelmannenfilm satte ribban högt för en ny våg serietidningsfilmer. Handlar i första hand om människan bakom, inte superhjälten.
Thank you for Smoking (2005)
Fantastiskt bra film om en tobakslobbyist i USA. Jättekul! Recension:
http://bearpathmovies.blogspot.com/2010/01/thank-you-for-smoking-2005-betyg-910.htmlThe 40 year old virgin (2005)
Judd Apatow gör de flesta roliga amerikanska komedier nu för tiden. Den här har Steve Carell från amerikanska The Office i huvudrollen.
The Departed (2006)
Martin Scorsese fick äntligen sin efterlängtade regi-Oscar för denna remake av en Hongkongrulle. Bra skådespelarinsatser med Leonardo DiCaprio, Matt Damon och Jack Nicholson i spetsen.
The Prestige (2006)
Christopher Nolans mysterie om två rivaliserande magiker. Fantastiskt story. Lysande berättad.
The Royal Tenenbaums (2001)
Wes Andersons familjekrönika med Gene Hackman i huvudrollen. Idel duktiga, kända skådespelare. Fascinerande berättat.
Vanilla Sky (2001)
Cameron Crowes nyinspelning av Amenábars Abre Los Ojos. För en gångs skull en rejält förbättrad version än originalet. Tom Cruise och Penelope Cruz i huvudrollerna.
Wedding Crashers (2005)
Decenniets roligaste film? Owen Wilson och Vince Vaughn är perfekta i rollerna som kompisarna som snyltgästar på bröllop för att ragga brudar.
Vad väntar ni nu på? Se de filmer som ni inte redan har sett, eller se om dem!
Vilka filmer tycker du borde ha varit med i listan? Eller vilka borde tas bort? Kommentera gärna!