tisdag 19 januari 2010

Smart People (2007) Betyg 7/10


Författaren och collageprofessorn Lawrence Wetherhold är änkeman sedan några år och lever ensam med sin dotter som går i high school. Han sörjer fortfarande sin hustru och trivs inte med sitt liv i allmänhet. Hans författarkarriär är på dekis, han trivs inte med kollegor eller elever, och han är en ganska oengagerad litteraturlärare. En dag får han ett plötsligt besök från sin adoptivbror Chuck, som han inte har så mycket till övers för. Men när Lawrence blir av med sitt körtkort i 6 månader och behöver en "privatchaufför" så han låter brodern flytta in hos dem. Samtidigt träffar han även en läkare och f.d elev (spelad av Sarah Jessica Parker från Sex In The City). Dessa två människor börjar på olika sätt påverka Lawrence och hans familj.

Dennis Quaid gör kanske sitt livs roll som professor Wetherhold. Ellen Page som vi minns som Juno i filmen med samma namn gör ett strålande porträtt av dottern som dyrkar sin far ochsöker hans uppmärksamhet genom att samtidigt vara den perfekta "hustrun" och en karbonkopia av fadern med hans värderingar. I rollen som adoptivbrodern återfinns Thomas Hayden Church (Sideways, Spider-Man 3) som också gör ett övertygande porträtt.

Filmen är kort sagt riktigt bra. Den enda brist jag kände var att Parkers rollfigurs ageranden inte kändes helt trovärdiga vid ett eller ett par tillfällen. Det förstörde lite. Men som helhet är det en skön film som jag varmt rekommenderar. Snudd på att den fick ytterligare ett snäpp upp i betygsskalan.

Betyg: 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar