söndag 10 januari 2010

Ink (2009) Betyg: 2/10


När vi sover på nätterna så kommer varelser till oss från en parallell värld och inducerar drömmar i vårt undermedvetna. Antingen är det en vacker dröm eller så en mardröm, och det är naturligtvis olika varelser som distribuerar respektive. Ink aspirerar att bli en mardrömsdistributör och därför kidnappar han en liten flicka (Emma) från den verkliga världen. I vår värld hamnar Emma i koma istället. Emmas pappa är en karriärsorienterad man som inte tagit sig tid att leka och umgås med sin dotter. I två världar pågår en kamp om Emma. Ska försöken att rädda henne lyckas?

Vad gör man när man vill göra en sciencefictionfilm och inte har någon budget alls? Jo, man blir kreativ i hur man skapar effekter. CGI är alltför dyrt så istället använder man sig av t ex belysningseffekter. Effektfullt? Nåja, men det funkar.

Hur goda föresatserna är så finns det ett antal saker där den här filmen spricker. Det är på tok för dåliga skådespelare, flertalet verkar inte ens ha spelat i mellanstadiepjäser tidigare. Dialogen är extremt torftig. Tempot är lågt och det finns ingen s.k. "storyflow", dvs handlingen rör sig inte framåt i en naturlig snygg takt. Regissören lider tydligt att svårigheten att klippa bort sina egna favoritscener från filmen, så istället är de kvar och tillför ingenting. Jag tycker t.o.m. att det känns som om han haft problem att stryka meningslösa karaktärer från manuset. Det finns personer som egentligen inte tillför någonting för handlingen och som bara förstör filmupplelelsen. Det här är som jag föreställer mej något som man skulle kunna få se som examensarbete på en filmskola, och inte ens där skulle den få några priser. Jag höll på och krevera över de trista, jobbigt filmade kampsportsslagsmålen som dessutom var onödigt utdragna.

Dagens tips: Avstå från att se Ink.

Betyg: 2/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar