tisdag 19 januari 2010

The Invention of Lying (2009) Betyg: 7/10



Hur vore det att leva i en värld där alla säger sanningen, lögner existerar inte? Ricky Gervais har gjort en film där man ser hur vidrigt det vore. Utan lögner så finns inte ens de små artighetslögnerna. "Åh vad jag ser fram emot att gå på dejt med dej ikväll". Istället för "Åh, din baby är så söt" blir det....

I denna värld lever Mark Bellison (Gervais), en loser som är på väg att förlora sitt jobb. Han går på dejt med en tjej han drömt om i flera år och blir omedelbart dissad av henne. Men kom ihåg när hon kallar honom för fet och påpekar att han har en klumpnäsa så gör hon ju enbart som alla andra i världen - berättar sanningen.

Men en dag så kommer Mark på något nytt. Han uppfinner lögnen. Mark märker att han kan använda detta till sin fördel...

Ricky Gervais har alltså skrivit filmen och spelat huvudrollen. Som ett fan av både The Office och Extras så hade jag hyggligt höga förväntningar på filmen. Storyn är originell och den håller rätt bra igenom hela filmen. Jag är särskilt förtjust i när Mark mer eller mindre av misstag uppfinner religionen. Även om det här egentligen inte är en film som skapar eftertanke och reflektion så är i alla fall det partiet lite tankvärt. Filmen uppnår aldrig samma höjder som tidigare nämnda TV-serier, men jag gillar den skarpt.

Betyg: 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar