fredag 8 januari 2010

Seven Pounds (2008) Betyg 9/10



Will Smith är en skådespelare som man kanske inte i första hand förknippar med seriösa roller, utan mer med komedi som Fresh Prince i Bel-Air eller action som Independence Day eller Men In Black. Jag har alltid tyckt om att se Will i den sortens roller men hade kanske inga förväntningar att han skulle prestera så mycket mer djup. För något år sedan började han sätta den förutfattade meningen på skam med The Pursuit of Happyness. Nu, åter igen med TPoH-regissören Gabriele Muccino, suddar han bort den. För även om Will Smith kanske inte är den mest mångfacetterade skådespelaren så lyckas han skapa en trovärdighet och en nerv i rollen som Ben Thomas i Seven Pounds. Jag gillar Will Smith och ser gärna filmer med honom, oavsett genre. Tillsammans med den alltid lika bra Rosario Dawson i rollen som Emely skapas här en sällsam magi på vita duken. Det är inte ofta som man lyckas så här bra med kombinationen av skådespelare när man ska skapa en romantisk nerv.

Filmen handlar om Ben Thomas (Will Smith) som jobbar på skattemyndigheten och besöker folk med stora förfallna skatteskulder. Men han bär på en hemlighet som tynger honom. När han träffar Emily (Rosario Dawson) så får han svårt att bibehålla sin lugna fasad och genomföra det han planerat.

Låter det hela vagt. Jajamensan, och det är medvetet. Det här är en film där vi hela tiden får små pusselbitar om vad det är som egentligen pågår. Det är dock ingen svårbegriplig film, den är bara smart berättad. Jag vill inte skriva för mycket om handlingen, eftersom det skulle förstöra din filmupplevelse. Seven Pounds är en vacker film som berör. Mot slutet av filmen så är jag tårögd, även när jag såg filmen för andra gången. Det här är en film som ni måste se!

Betyg: 9/10

1 kommentar:

  1. Ja, denna film är grymt bra! Även en (iaf som vissa tror) hårdhudad norrlänning kan bli tårögd av en så gripande film som denna!

    Mr Kaufman

    SvaraRadera