söndag 24 januari 2010

Braveheart (1995) Betyg: 5/10



I den här succéfilmen med Mel Gibson spelar han William Wallace, den skotske frihetskämpen som på tolv- och trettonhundratalet kämpade mot de förtryckande engelska styrkorna. Som ung pojke dödas hans far och hans bror av engelsmännen, och efter att ha vuwit upp tillsammans med sin farbror så återvänder han till sin barndomstrakt. Där förälskar han sig i en kvinna och gifter sig med henne i smyg för att undkomma "Prima Nocta" - ett engelsk påbud som ger den lokale engelske lorden rätten att tillbringa första natten med alla nygifta kvinnor. Wallace fru dödas av engelsmännen och han sätter ytterligare fart i att driva kampen för Skottlands självständighet.

Filmen är en blandning av en ordinär kärlekssaga och stora slag. De sistnämnda är välgjorda och undviker glorifiering av krig. Däremot så ska det skämtas till lite precis när man står inför stora slag där massor av människor ska förlora sina liv. Lite onödigt och inte till filmens fördel. Filmen är nästa tre timmar lång, och det är alldeles för mycket tid att ägna tillsammans med den här storyn. Ett bättre val vore t ex att se en bra filmatisering av Robin Hood eller varför inte nyårsklassikern Ivanhoe. 5 Oscars gick till denna rulle, ofattbart. (Bästa film vanns dock i konkurrens med bl a Apollo 13 och Babe - den glada grisen.)

Betyg: 5/10

4 kommentarer:

  1. Måste bara säga att här håller inte jag med. En "grymt" bra film! Jag tror mr Bearpath driver med oss!?

    Mr Kaufman

    SvaraRadera
  2. Inget vidare film. Dessutom helt proppfull med historiska felaktigheter. "Prima nocta" förekom inte på medeltiden och har förmoldigen aldrig förekommit, utan är en myt. När Wallace får ihop det med kungens svärdotter i filmen så var hon 9 år gammal... Finns mer att läsa om det i den här underhållande artikeln: http://www.guardian.co.uk/film/2008/jul/30/3

    Sen är det ju så slentrianmässigt att skurkarna/engelsmännen är gay (precis som i Roby roy, en annan värdelös film om en skotsk historisk person). 3/10

    Babe och Apollo Haha! Vilket filmår det verkar ha varit!

    SvaraRadera
  3. Det finns många filmer som har historiska felaktigheter, särskilt Actionfilmer :-) Kungens son var gay, fast att kalla honom för skurk, är att överdriva.

    Kollar man på www.imdb.com så ser man att det är tjejer under 18 år som ger Braveheart sämst betyg :-)

    Mr Kaufman

    SvaraRadera
  4. Klart att fler filmer tar sig friheter med historieskrivningen, men det finns gränser för vad jag tycker är acceptabelt. Här får ju Mel Gibson det bl a till att Braveheart var den egentlige farsan till Englands tronarvinge, trots att denne föddes 3 år efter Braveheart dog.

    OK, så jag har samma smak som tjejer under 18. Får väl ta att kolla in Underworld ändå! ;-)

    SvaraRadera