torsdag 7 januari 2010

Where the wild things are (2009) Betyg: 6/10



En liten kille, Max, bor med sin frånskilda mamma och sin storasyster. En dag så blir han jättearg på mamma och springer ut ifrån huset. Han hittar en båt och strandar så småningom på en ö. Där bor en grupp "wild things", ett slags överdimensionerade gosdjur som inte bara är snälla. Max blir snart kung för gruppen och beslutar att de ska bygga ett stort hus där de alla kan bo tillsammans.

Filmen är vad jag förstår en metafor för de problem som Max genomgår i verkliga livet. Varje "wild thing" representerar olika sinnesstämningar hos Max.

Inledningen av filmen, som utespelar sig i Max hem, fångar hur det är att vara ett barn och de problem man kan ha under barndomen. Samtidigt speglar den hur alla vuxna har sina egna problem. Tillsammans med "wild things" bygger Max ett "perfekt" hus för allesammans, där inga problem finns och allt ska vara toppen. Men som i verkligheten så är det inte så lätt oavsett alla goda intentioner. Jämförelsen med Max eget splittrade hem är talande.

Jag har inte läst barnboken som filmen är baserad på. Boken är tydligen väldigt kort, så med andra ord så har denna filmatisering fått ta ut svängarna ganska rejält. Ändå så känns storyn tunn. Det händer egentligen inte så mycket i filmen.

Figurerna är oerhört charmiga och Max Records är oerhört bra i huvudrollen som Max. Filmen är riktigt läckert gjord rent visuellt, men jag tycker som sagt att handlingen är lite för tunn. Jag bedömer den inte som en "barnfilm" utan som vilken annan film som helst som jag ser. Den glimrar till ibland, men ändå faller den mej inte riktigt på läppen.

Betyg 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar