tisdag 19 januari 2010

Best in Show (2000) Betyg: 10/10



Christopher Guest slog igenom som Nigel Tufnel i den lysande rockbandsparodin Spinal Tap, som var en fejkad dokumentärfilm (s.k. mockumentary) regisserad av Rob Reiner. Filmen bygger mycket på att skapa tydliga karaktärer och placera dem i olika situationer och sedan låta skådespelarna improvisera en hel del för att hitta dråplgheter. Christopher Guest fastade för denna typ av film och har sedan dess gjort flera filmer i samma anda. Best in Show är min absoluta favorit av hans filmer.

I Best in Show möter vi ett antal hundägare i samband en hundutställning i Philadelphia. Vi möter vildmarkskillen Harlan Pepper (Guest) och hans bloodhound, det udda paret Fleck (spelade av Catherine O'Hara och Eugene Levy) och deras terrier, gayparet Stefan och Scott som har en Shi-Tzu, samt det överneutotiska paret Swan (hustrun spelas av Ryan Adams ex-flickvän Parker Posey) och deras "problemtyngda" hund. Sist men inte minst så möter vi Anna Nicole Smith-parodin Sherri Ann Cabot, och hennes ålderstigne man och deras prisbelönta kungspudel Rhapsody in White. Vi får träffa dem alla på hemmaplan innan det är dags för resan till den stora hundutställningen.

Filmen har underbara karaktärer och det finns hur mycket sjuka situationer och kommentarer som helst. Man sitter till slut bara med ett stort leende på läpparna för man orkar inte längre skratta åt alla sjuka skämt. Men inte så att det blir för mycket. För när man har sett filmen till slut så finns det rejält med bortklippta scener att njuta av, och många av dem är precis lika roliga som själva filmen.

Nämnde jag att det är jätteroligt?! Gillar du karaktärsdriven humor (t ex Torsk på Tallin) så är detta ett guldkorn!!! Kanske den roligaste film jag har sett!?

Betyg: 10/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar