fredag 8 januari 2010

Amelie från Montmartre (2001) Betyg: 9/10



Dags för att se om en modern filmklassiker: Amelie från Montmartre eller Le fabuleux destin d'Amélie Poulain som den heter i original.

Filmen handlar om den unga Amelie som vuxit upp utan syskon med en avskärmad far och en nervös mor som dessutom dog under Amelies uppväxt. Amelie är därför lite av en enstöring och kan inte riktigt förhålla sig till andra människor. Som vuxen har Amelie flyttat till en egen lägenhet. Hon arbetar som servitris, men har fortfarande sin sociala problem. Hon är glad och behaglig, men lever ett liv lite parallellt med den övriga världen.

En dag så hittar hon en plåtburk gömd i ett lönnfack i sin lägenhet. I den finns en pojkes skattgömma, och den har uppenbarligen legat där i tiotals år. Amelie beslutar sig för att finna pojken och återgälda skatten till honom, och om han blir glad så ska hon tillägna sitt liv åt att göra liknande gärningar för andra. Det blir naturligtvis en succé och Amelie fortsätter på den inslagna banan. Dock så väljer hon att inte avslöja vad hon gör, utan hon agerar som en hemlig välgörare ibland ens utan att de förstår att någon blandat sig i leken.

I huvudrollen som Amelie ser vi Audrey Tautou, för somliga kanske tyvärr mer känd som Sophie Neveu i den hemska The Da Vinci kode. Audrey gör ett fantastiskt charmerande porträtt av Amelie och hon fullkomligt äger filmduken.

Det här är en oerhört charmig film, som det är svårt att värja sig för. Man kan lätt luras att tro att det är ett drama, eller en romantisk film. I min ögon så är det framför allt en komedi, den är härligt galen och man skrattar en hel del. Jean-Pierre Jeunet, som även gjort t ex Delikatessen, har gjort en fantastiskt bra film som jag inte tycker att någon bör låta bli att se. SE DEN!

Betyg: 9/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar