torsdag 7 januari 2010

Darling (2007) Betyg: 7/10


Eva (Michelle Meadows) är en blasé självupptagen Stureplansbrud som lever ett skyddat liv utan några bekymmer. Hon har bott hemma med sin mamma ända till mamma nu ska flytta till sin kille i Dubai. Eva blir då dumpad i en etta "med en äcklig balkong" på Gärdet.

Men så börjar hela hennes värld raseras, hon blir av med jobbet, pojkvännen gör slut och mamma flyttar till Dubai och "dumpar henne" Allt som händer sker pga att hon inte är van att behöva ta eget ansvar, utan hon är van att få all serverat på en silverbricka. Man hittar inga sidor hos Eva som gör att man tycker om henne.

En dag så korsas hennes vägar med Bernards (Michael Segerström), en 60-årig frånskild man som är genomsnäll och reko på alla sätt. Dessa två ensamma människor hittar en samhörighet och blir ett osannolikt kompispar.

Darling är debutfilmen från Johan Kling som tidigare var känd som musiker i Ratata. Den är en ganska mörk och kritisk granskning av livet kring Stureplan i kontrast till den timide Bernard och hans ekonomiska och sociala svårigheter. Men olikheterna till trots så är Eva och Bernards situationer mer lika varandra än vad man kan tro.

Det är en bra berättad film, med två riktigt bra skådespelare i de huvudrollerna. Michelle Meadows porträtterar Eva på ett fantastiskt sätt.

Rekommenderas som en samtidsporträtt med Stockholm i den kanske allra främsta huvudrollen. Tragiskt och fascinerande.

Betyg: 7/10

1 kommentar:

  1. Detta var en bra film tyckte jag. Om inte annat roligt att se (eller inte) hur vissa Östermalmstjejer är :-) Tyckte också om skådespeleriet och berättandet!

    SvaraRadera