söndag 31 januari 2010

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal skull (2008) Betyg 6/10


Så var det äntligen dags att återse Indiana Jones igen. I denna den fjärde filmen träffar vi Indiana mot slutet av 50-talet och den här gången är fienden han slåss mot ryssar. För mitt under det kalla kriget så opererar en styrka från Sovjetunionen på amerikansk mark (under ledning av Kate Blanchett). Snart påbörjas jakten efter Kristallskallarna som enligt legenden ska kunna ge den som återställer dem en otrolig makt via psyket. Indiana vill såklart inte att detta ska hamna i händerna på kommunisterna, som dessutom har kidnappat en av hans vänner. Så är jakten igång...

Det är ett kärt återseende att överhuvudtaget få se Harrison Ford i en mindre träig roll än de flesta han verkar välja nu för tiden. Tydligen så är det Ford som varit drivande att det skulle bli ytterligare en film om Indiana, och naturligtvis så är så väl George Lucas och Steven Spielberg med även denna gång. Men är det en bra film då? Ja, Indiana Jones-filmerna är ju definitivt underhållande och så även denna gång. Kanske är den här storyn inte den starkaste av de fyra (själv föredrar jag del 1 och del 3), men den räcker till för att göra det njutbart. Filmen har ett ruggigt högt tempo, och det är få andingspauser. Jag tycker att det här tyvärr är den sämsta filmen av de fyra, men den är ändå ett kärt tillskott i sagan om Indiana Jones. Definitivt en film att ha i hyllan hemma och se om någon gång emellanåt.

Nu återstår bara att se om det blir ytterligare filmer i serien. Min gissning är att nästa film kretsar kring Henry Jones III, med gamle Indiana i en central biroll (jmfr med Sean Connerys insats i 3an).

Betyg: 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar