lördag 6 februari 2010

Brúðguminn / Brudgummen (2008) Betyg: 2/10


Vad vet ni om isländsk film? Jag gissar att minst 99% svarar "Korpen flyger". Men är detta representativt? Och vi som fick se den på mellanstadiet,minns vi egentligen så mycket av denna upplevelse. Jag fick av en isländsk kompis förslaget att se en av de senaste årens populäraste isländska filmerna "Brudgummen" eller Brúðguminn som en islänning skulle ha skrivit.

Filmen handlar om Jon, en författare/lärare som flyttat till den avlägsna ön Flatley med sin instabila fru. Vi får också följa Jons planering för bröllop med den 18 år yngre Thora. Bakom det hela ligger en tragedi som nästlas upp bit för bit. Det här skulle kunnat bli ett riktigt bra drama men av någon outgrundlig anledning så har regissören Baltasar Kormákur (som även är en av manusförfattarna) valt att göra en film som spretar mellan genrer. Tyvärr så gör detta att filmen som helhet blir ett stort misslyckande. Istället för att hålla sig till kärnberättelsens drama så blandar han in inslag av fars och bondkomik, som dessutom håller en plågsamt lågt nivå. Varför försöker han så desperat att göra samtliga karaktärer till sådana outhärdliga original (förutom huvudrullen Jon, som är fullkomligt profillös och man får ingen sympati för honom). Uppenbarligen i syfte att göra karatärerna charmiga så adderas märkliga beteenden i deras personligheter, vilket tyvärr inte tillför något till handlingen eller filmen.

Skådespelarinsatserna är blandade, men företrädesvis så känns det som om "man har ganska få skådespelare att välja ibland på Island". Flertalet av skådespelarna skulle definivt platsa på en nyårsrevy i Skara eller kanske på någon såpopera på TV3, men inte få någon filmroll i ett land med betydligt färre innevånare än Göteborg.

Är filmen därmed helt poänglös? Nej, absolut inte. Jag ville definitivt veta hur filmen skulle sluta. Kommer jag att se om filmen? Aldrig.

Det finns förmodligen betydligt bättre isländska filmer. Jag hoppas i alla fall det.

Betyg: 2/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar