måndag 16 augusti 2010

The Runaways (2010) Betyg: 7/10


I mitten av 70-talet bildades ett rockband som bestod uteslutande av tjejer - The Runaways. Bandets ledare Joan Jett skulle under 80-talet bli en stor rockstjärna. Det här är filmen om hur The Runaways bildades och slutligen splittrades. Musikproducenten Kim Fowley satte samman ett gäng tonårstjejer, med den gitarrspelande Joan Jett i spetsen som musikalisk motor och låtskrivare. Bandet frontades av den blonda Cherie Currie som också var den som fick mest uppmärksamhet när det begav sig. Den här filmen är baserad på Joan och Cheries berättelser, medan den andra gitarristen Lita Ford (som på 80-talet också hade en framgångsrik solokarriär) blir en bifigur. Kim Fowley som uppenbarligen är en excentriker och en lustig karaktär får också ganska stort utrymme i filmen. men annars handlar den mest om vänskap, drömmar, musik och droger.

Några ord om skådeselarna i filmen. Till att börja med så måste jag applådera Kristen Stewart i rollen som Joan Jett. De flesta känner igen henne som stjärnan från de mediokra Twilightfilmerna, där hon inte övertygar. Som Joan Jett lämnar Kristen alla mina funderingar över om hon har talang eller inte, för det här var riktigt bra. Likså Dakota Fanning är välidgt bra i rollen som Cherie Currie. Detta är nog hennes första "vuxna" roll. Hon har länge varit en irriterande lillgammal barnskådespelare som jag trodde skulle försvinna per automatik när hon blev vuxen. Jag får nog ompröva den tanken också.

En kul film om ett rockband som jag inte kunde så mycket om. Filmen innehåller massor med bra musik, men det är inte Runaways musik som är bra. Den är faktiskt ganska medioker. Joan Jett fick till låtskrivande betydligt bättre några år senare.

Betyg: 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar