lördag 21 augusti 2010

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (2005) Betyg: 8/10


Precis innan Jorden ska demoleras för att ge väg åt en intergalaktisk väg räddas Arthur Dent av sin kompis Ford Prefect. Ford, som inte alls kommer från Guildford som han sagt, är en utomjording som befunnit sig på Jorden för att uppdatera uppgifterna om den i universums bästsäljande resebok "Liftarens Guide till Galaxen". Tillsammans hamnar de på fientliga och byråkratiska Vogonernas rymdskepp, och så småningom blir de räddade av Universums president Zaphod Beeblebrox.

Detta är så klart en filmatisering av Douglas Adams enormt populära bok med samma titel. Jag tycker inte att filmatiseringen lämnar mycket kvar att önska. Självklart så finns det alltid favoritdelar av boken som man saknar i filmen. Den sjuka humorn finns kvar, och visuellt så är den riktigt bra gjord. Väldigt bra casting också. Som Arthur Dent ser vi Martin Freeman som slog igenom som Tim i The Office (ursprungsversionen). Mos Def, som jag aldrig blivit klok på, spelar Ford. Som vanligt så är han ganska oförarglig, men inte speciellt intressant i sina roller. Desto färgstarkare är då Sam Rockwell rollen som Beeblebrox. Han fortsätter att imponera i film efter film. Det torde bara var en tidsfråga innan han får sitt riktigt stora genombrott och blir igenkänd bland massorna. Kompletterade med namn som Bill Nighy, Helen Mirren, Alan Rickman och Zooey Deschanel så har vi en riktigt bra uppsättning skådisar. Tack för det!

Jag har läste boken, men är ingen fanatisk fan. Men jag gillar filmen skarpt. Gillar du lite sjuk humor så borde den här filmen passa dej som hand i handske. Men du, glöm inte handduken!

Betyg: 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar