lördag 7 augusti 2010

Nowhere Boy (2009) Betyg: 7/10


Nowhere Boy handlar om en ung kille vid namn John Lennon som växer upp i Liverpool. Som alla vet så är detta killen som skulle för evigt förändra musikvärlden tillsammans med övriga medlemmar i The Beatles. Men det här utspelar sig under Lennons skoltid. Filmen fokuserar på hans förhållande med sin mamma Julia, även hon förevigad i Beatles låt med samma namn samt i sololåten Mother. John växte upp hos sin moster Aunt Mimi och Onkel George. Mamman var frånvarande och pappan hade han inget minne av alls. En dag så får John reda på att mamman hela tiden har bott en kort väg från Aunt Mimis hus, tillsammans med sin nya man och deras två döttrar. John börjar umgås med Julia, vilket leder till både positiva och smärtsamma upplevelser.

Även om filmen handlar om en verklig person så är detta i mina ögon inte att se som en biografi. Handlingen håller sig nära verkligheten i de stora penseldragen, medan det känns som om del händelser och karaktärsdrag är införda för att skapa lite dramaturgi. Men som film så är den riktigt bra. Regissören Sam Taylor-Wood har en bra känsla för berättandet och ser dess utom till att den Lennonska humorn inte missas. Aaron Johnson är riktigt bra som Lennon. Kristen Scott Thomas (Four Weddings and a funeral, Gosford Park) gör ett imponerande porträtt av en kylig Aunt Mimi, medan Anne-Marie Duff gör en spännande Julia Lennon.

Filmen är riktigt bra, men för Beatles-puristen så finns det en hel del att irritera sig på eftersom Nowhere Boy som sagt tar sig en del friheter gentemot verkligheten. Om du kan ha överseende med det, så kommer du sannolikt att tycka riktigt bra om filmen.

Betyg: 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar