fredag 13 augusti 2010

Cemetery Junction (2010) Betyg: 6/10


Ricky Gervais och Steven Merchant långfilmsdebuterar nu som manusförfattare/regissörer. Efter de lysande tv-serierna The Office och Extras har Gervais ägnat några år åt att agera i andras filmer (och spela in ett par standup-dvder). I Cemetery Junction går de tillbaka i tiden till 1973 och ger oss en berättelse om tre unga män som växter upp i det lilla samhället som givit filmen dess namn. Freddie försöker att bryta sig loss från orten, där framtidsutsikterna är att ta jobb på fabrik. Istället får han chansen att sälja försäkringar. Hans kompis Bruce är hans raka motsats, han har valt att jobba på fabriken (sida vid sida med Freddies pappa). Och Bruce har lätt för att hamna i problem, mycket på grund av sin korta stubin. Trion rundas av med Snork, en nördig kille som saknar en hel gällande social kompetens.

Det stora charmen med filmen är att Gervais/Merchant gör ett totalt stilbrott från sina tidigare verk. Båda två medverkar i filmen, men endast i biroller. Gervais spelar Freddies far, och den rollfiguren är möjligtvis lite i närheten av Extras Andy Millman. Merchant gör en scen, vilken kanske hör till filmens mest dråpliga. Men det är inte deras skådespelarinsatser som gör filmen bra. Istället är det trion unga killar, samtliga helt okända för mej, som är filmen hjärta och själ.

Cemetery Junction är en bra film, och jag sitter och njuter av den. Jag blir mäkta imponerad av att Gervais/Merchant har lyckats göra en sådan här gedigen film. Men i slutändan så är storyn något tunn. Resan är väldigt trevlig, men vartåt var det som vi skulle åka egentligen, och varför? Misströsta inte, för det är en bra film som definitivt är sevärd.

Betyg: 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar