lördag 14 augusti 2010

Kick-Ass (2010) Betyg: 8/10


Dave är en vanlig kille som går på gymnasiet i New York. Han är inte speciellt bra på något och sticker inte ut i mängden. Men han har en fundering. Hur kommer det sig att ingen försöker att bli en superhjälte? Hans kompisar tycker att idén är galen, eftersom man behöver superkrafter för att vara en superhjälte. Dave bryr sig inte utan i smyg beställer han en dräkt, och sedan ger han sig ut på gatorna för att göra hjältedåd. Han blandar sig in i en gänguppgörelse, vilket filmas och läggs ut på YouTube. Nu har han blivit superhjälten Kick-Ass. Det visar sig dock att han inte är ensam superhjälte i stan. Han stöter snart på den dynamiska duon Big Daddy och Hit Girl.

Visst är Kick-Ass en superhjältefilm, men samtidigt är den en stor flirt med hela superhjältegenren. Den kombinerar detta med att vara en komedi, actionfilm och en ungdomsfilm (dock en bra sådan). Några av actionsekvenserna med den 11-åriga Hit Girl är grymma. Samtidigt så är det mesta med Kick-Ass ganska humoristiskt. En bra kombination, vilket ger oss en bra film. Big Daddy (spelad av Nicholas Cage) genomför en mycket underhållande träningssession med sin dotter. I rollen som Kick-Ass ser vi Aaron Johnson, som jag precis gjort bekanskap med när han förtjänstfullt spelade John Lennon i Nowhere Boy. Att den här killen har en strålande karriär framför sig känns uppenbart. Likaså måste man ju falla för Chloe Moretz som vid 13 års ålder slår igenom stort i rollen som Hit Girl. Vi kommer snart att få se henne i den ena huvudrollen i Let Me In, den amerikanska re-maken av Låt den rätta komma in.

Slutligen så kan jag bara konstatera att det här var en riktigt bra film, och jag ser förväntansfullt fram emot en uppföljare. Den lär komma!

Betyg: 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar