söndag 12 december 2010

The Town (2010) Betyg: 8/10


Ben Affleck har haft en spretig karriär som inleddes med Kevin Smiths filmer Mallrats och Chasing Amy. Inom kort fick han och Matt Damon möjlighet att göra verklighet av sitt debutmanus, den lysande filmen Good Will Hunting. Tack vare denna och hans omskrivna relation med JLo Affleck en stjärna. Han började då att figurera i allttunnare Hollywoodrullar. Till slut kröntes karriären av bottennapp som Pearl Harbour och Gigli. Även om Affleck inte är en lika bred skådespelare som Damon, så har han lite oförtjänt fått ett alltför dåligt rykte. Det är dock inte som skådespelare som Affleck har sin absoluta styrka. Istället så är det som manusförfattare och regissör där han excellerar. Han regidebuterade för ett par år sedan med den riktigt bra thrillern Gone Baby Gone. I år kom hans andra film The Town.

The Town utspelar sig i Charlestown, ett område i Boston där andelen bankrånare är opropertionerligt hög. En av dess innevånare är Doug MacRay (Affleck) som försörjer
sig just på att råna banker och värdetransporter. Ja, han har ju ett vanligt arbete också, men det är nog mest för att upprätthålla en fasad. Dougs pappa sitter inne just för ett rån. Tillsammans med tre kumpaner så rånar Doug en bank, och allt flyter på utan problem för de välorganiserade rånarna. Men när de precis ska ge sig av så har plötsligt ett larm utlösts. En av rånarna beslutar sig för att ta med den kvinnliga bankdirektören som gisslan ifall de hamnar i svårigheter med polisen. De flyr och eftersom de inte stöter på några komplikationer så släpper de ganska omgående sin gisslan fri. Men ganska snart så upptäcker de att hon är bosatt i samma område som de själva, bara några få kvarter bort. De beslutar sig för att ta reda på om hur utgör en risk för dem eller inte. Doug förföljer henne och "råkar" komma i kontakt med henne vid en tvättomat. Han bjuder ut henne, men problemet är att han börjat förälska sig i henne. Vad ska hans kumpaner säga om de får reda på att han umgås med kvinnan som skulle kunna vittna emot dem?

Ben Affleck går från klarhet till klarhet. Han följer upp Gone Baby Gone med ännu en riktigt lysande film. Förutom Affleck medverkar bl a Jeremy Renner (The Hurt Locker) och Rebecca Hall (Vicky Cristina Barcelona). Skådespeleriet i all ära, men det är Ben Afflecks förtjänster som regissör som imponerar allra mest. Filmen är kaxigt berättad, pricksäkert uppbyggd och i ett högt tempo. Jag är imponerad av Affleck, och jag hoppas innerligt att han från och med nu lägger huvudsakligt fokus för sin karriär på manusförfattande och regisserande. Jag ser honom även gärna som skådespelare i några "mindre filmer" t ex av Kevin Smith. Efter att ha överraskats och njutit av Gone Baby Gone så kunde jag glatt konstatera att The Town levde upp till mina högt ställa förväntningar. Bravo!

Betyg: 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar