fredag 10 december 2010

The Last Airbender (2010) Betyg: 2/10


M. Knight Shyamalan måste ha en av de mest underliga karriärerna i filmvärlden. Han slog igenom med dunder och brak med den fantastiskt bra The Sixth Sense med Bruce Willis och Haley Joel Osment. Sedan har hans karriär går sämre och sämre med filmer som Signs och The Village. Varje gång han släpper en ny film så hoppas jag på nya stordåd. Men varje gång blir jag likväl besviken. Den här gången har han gett sig an att göra en filmatisering av en aminerad tv-serie som heter Avatar: The Last Airbender. Eftersom Tv-serien inte har något samband med James Camerons blåa varelser så fanns man det lämpligt att exkludera den delan av namnet.

Filmen handlar om en värld där mänskligheten är indelad i fyra stammar, vardera kopplade till ett av de fyra grundelementen: vatten, luft, eld och jord. I varje stam har det funnits personer som bemästrar ett element. T ex en från eldstammen kan "strömma eld" mot sina motståndare. Sedan 100 år tillbaka har balansen i värden varit rubbad eftersom den enda som kan bemästra alla de fyra elementen - Avataren - har varit försvunnen. I hans frånvaro har krig uppstått och eldfolket har börjat dominera världen. Nu dyker han plötsligt upp igen och med hjälp av några ungdomar från vattenfolket ska han nu försöka bringa balans i världen igen.

Det här är precis lika tråligt och intressant som det låter. Kanske kan en trettonåring som inte har sett så många äventyrsfilmer uppskatta filmen. Jag gjorde det i alla fall inte. Måste säga att jag inte är säker om detta var menat att vara en ungdomsfilm eller inte. Förmodligen inte. Den är nog bara dålig. Dialogen är lika torftig som handlingen och specialeffekterna. Stå över den här filmen och gör gemensam sak med mig i att hålla tummarna för att nästa Shyamalanfilm blir betydligt bättre.

Betyg: 2/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar