lördag 11 december 2010

Barry Lyndon (1975) Betyg: 6/10


Redmond Barry växer upp under enkla förhållande på Irland under 1700-talet. Han är förälskad i sin kusin och de har på hennes initiativ inlett ett förhållande. Men plötsligt en dag så dyker en rik friare upp och kusinen glömmer omgående bort Barry som blir förkrossad. Efter en serie händelser tvingas Barry fly från hembygden, bara för att snart inte se någon annan utväg än att bli inskriven som soldat. Således ger Redmond Barry sig ut i kriget. Men han ser snart värdet av att ta sig uppåt i livet, och så snart möjligheter ges så är Barry snabbt på dem.

Stanley Kubrick är för många mer känd för sina lite mer skruvade filmer så som The Shining, A Clockwork Orange eller varför inte Eyes Wide Shut. Barry Lyndon är fascinerande nog den film som Kubrick valde att följa upp succén med A Clockwork Orange med. Det här är en stillsam tretimmars kostymfilm som belönades med fyra Oscars, dock inte i någon av de tunga kategorierna utan för fotografi, kostymer etc.

Barry Lyndon är mycket uppskattad bland filmälskare (rankad som 219e bästa filmen någonsin på IMDB.com. Mitt omdöme är att den är mycket välgjord, men lite för lång och långsam. Kubrick försöker skapa ett epos. Enligt många så har han också lyckats. Jag tycker inte riktigt att det räcker hela vägen. Ryan O'Neal som spelar titelrollen stod på höjden av sin karriär när filmen spelades in. Han hade nyligen framgångarna med Love Story och Paper Moon i bagaget. Ryan är bra i Barry Lyndon, men han har i mitt tycke inte riktigt den tyngd som krävs för att klara av att bära fram filmen på det sätt man måste klara av att göra när man i princip är med i varenda scen i filmen. Definitivt sevärd, men absolut inte av av Kubricks bästa filmer. Men konkurrensen om den titeln är uppenbarligen stenhård.

Betyg: 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar