tisdag 28 december 2010

Bröderna Karlsson (2010) Betyg: 3/10


Nicklas är en framgångsrik advokat som bor och arbetar i centrala Stockholm. Hans stora sorg är att han inte hittat någon att dela livet med ännu. Han har haft en bra uppväxt hos sina nu döda adoptivföräldrar. En dag får han besked att hans biologiska mamma har gått bort. Dessutom får han reda på att han har en tvillingbror Hasse,som vuxit upp hos deras mamma. De två bröderna träffas och börjar lära känna varandra. Till det yttre är de lika, men genom sina olika uppväxter så är de väldigt olika varandra till sättet. När Hasse kommer till Stockholm på besök börja förvecklingarna och de två bröderna förväxlas med varandra. Cirkusen är snart igång.

Kjell Sundvall har tidigare gjort ett par riktigt bra svenska klassiker: Jägarna och Tomten är far till alla barnen. Nu har Kjell givit sig in i en annan genre - förväxlingskomedin. Bröderna Karlsson börjar lovande, de första 15-20 minuterna är bra, men sedan börjar eländet. Förväxlingar som är så fåniga att man sitter och vrider på sig. Istället för att göra en intressant film om ett spännande ämne så blir det en fars i samma sopppiga stil som vad som helst som skulle kunna ha visats på Maximteatern eller i en Nils Poppe-föreställning. Och tro mej, detta är inte avsett som en komplimang.

Har filmen några försonande drag. Jo visst. Ämnet och inledningen är som sagt bra. Skådespeleriet från Björn Bengtsson i dubbelrollen som Nicklas/Hasse är bra. Och Tuva Novotny i rollen som Nicklas kollega Clara är riktigt bra. Kul att se henne i en för henne helt annorlunda roll. Hon har nu verkligen visat att hon klarar av att spela kvinnoroller över ett brett spektra. Det blir spännande att se vad hon kan åstadkomma med sin karriär i framtiden. Kjell Sundvall har klarat av att göra en film som hänger ihop, har snygga Stockholmsmiljöer och ett skratt eller två. Kontorshjälpredan Jesper är filmens humoristiska behållning.

En bra film för sin genre. Men förväxlingskomedi är en riktigt bedrövlig genre. Hoppas Kjell Sundvall håller sig ifrån den i fortsättningen. Vi vet ju att han kan bättre än så. Tråkigt nog så har han nu givit sig på att göra en uppföljare till Jägarna. Hur ska han rimligtvis kunna göra en film som inte riskerar devalvera den första filmen istället för att tillföra något mer? Men givetvis så kommer Jägarna 2 att bli en storsuccé i biokassorna. Efter det får vi hoppas att Sundvall återkommer till att skapa någon mer angelägen filmupplevelse igen.

Betyg: 3/10

1 kommentar:

  1. Håller med om att det är en hel del Nils Poppe liknande föreställning. Fast jag tycker att det är lite kul och annorlunda. Den får en stark 6 av mig. Jag tycker skådespelarinsatserna överlag är jättebra och jag fick många skratt. Fast den som är Norrlänning i hjärtat - som mig - kanske har lättare att uppskatta den...

    Mr Kaufman

    SvaraRadera