torsdag 30 december 2010

Robin Hood (2010) Betyg:6/10


Mästerregissören Ridley Scott beslutade härom året att ge sig an den klassiska berättelsen om Robin Hood och under året fick vi se resultatet. Scott börjar berättelsen lite tidigare än vad vi är vana. När Robin Longstride (som han egentligen heter) är på väg hem genom Europa från flera års tjänstgöring i Kung Richards arméer så hamnar han i onåd hos kungen. Samma kväll så faller Kung Richard i strid. Robin och hans vänner flyr från fångenskapen. Någon dag senare blir de vittnen till när konvojen som ska frakta hem kungakronan överfalls av fransmän. Robin beslutar att låta kronan bli deras biljett hem, och de får själva överlämna den till kungamodern. Men vid hemtransporten har Robin seglat under falsk flagg. Han har hävdat att han är Sir Robert Loxley, som, i själva verket avled när fransmännen försökte komma över den engelska kungakronan. Snart så blir Robin tvungen att stå till svars för sin falska utsaga.

Som ni hör så är detta en annorlunda Robin Hood-berättelse. Den fokuserar på tiden innan han var Robin Hood, och naturligtvis hur han blev Robin Hood. Detta är ju en populär vinkling i Hollywood numera. Filmens stora förtjänst annars är hur den berättar en historia om England på 1200-talet. Detta blir intressantare än själva berättelsen om Robin Longstride utvecklas. Russel Crowe spelar Robin Hood, och för mej så är han rejält överårig för en sådan roll. Inte minst som filmen handlar om hur han blev mannen som tog från de rika och gav till de fattiga. Klart intressantare är Cate Blachetts porträtt av Marion Loxley. Här finns ingen svag beundrande kvinna, utan en stark kämpe som på alla sätt är Robin Hoods jämlike. Tack vare detta slipper vi de smörigare romantiska scener som tidigare filmatiseringar bjudit oss. Som svensk är man alltid lika stolt när Max von Sydow dyker upp och brillierar i en film. Här i rollen som Marions svärfar, Sir Walter Loxley. Idag vid dryga 80 års ålder, så spelar han med en intensitet och närvaro som få.

En fullkomligt kompetent äventyrsfilm. Lite överrespresentation för stridssscener, vilket jag själv finner ganska sömnigt hur välgjorda de än må vara. En bra, men inte lysande film. Faktiskt lite bättre än jag förväntat mej.

Betyg: 6/10

1 kommentar: