tisdag 1 december 2009

Dean Spanley (2008) Betyg: 6/10


En sällsam historia som inte liknar något annat jag tidigare sett. Det är början på 1900-talet och vi får lära känna Horatio Fisk (Peter O'Toole och hans son Fisk Junior (Jeremy Northam) som har en besynnerlig relation till varandra. En lång tid tillbaka gick Horatios andre som bort i samband med Boerkriget, och strax därefter dog hustrun av sorg. Nu för tiden så besöker Fisk Junior sin far varje torsdag, mest för att försöka vara en god son. För Horatio Fisk visar inga tecken på att uppskatta besöken. Sedan familjen decimerades så har han levt ett tillbakadraget liv, fjärmad från alla känsloyttringar. Men den här torsdagen blir annorlunda då sonen plötsligt lyckas få fadern att lämna sitt hus och följa med på en föreläsning om reinkarnation.

På föreläsningen stöter de för första gången på Wrather (Bryan Brown) och Dean Spanley (Sam O'Neill). Den sistnämnde är en präst med förkärlek för Tokajerviner, vilket leder oss in på filmens udda karaktär. Fisk Jr bjuder in Dean Spanley på middag för att få höra om hans syn på reinkarnationer, och blir tvungen att muta honom med Tokajervin. När Spanley druckit av detta vin börjar han berätta om sitt tidigare liv - som hund.

Det här är faktiskt ännu mer bizarrt än vad det kanske låter, mycket beroende på att det utspelar sig i en mycket proper och brittisk omgivning. Karaktärerna är mycket korrekta, varför Dean Spanleys berättelse känns allt mer malplacerad. Det tog ett tag innan man förstod vad det här var för en slags film, och var den var på väg.

Filmen kretsar kring nämnda fyra skådespelare, som tillsammans lyfter alltsammans. Detta är en udda film, en del skulle nog kunna kategorisera den som lite långsam. Det händer inte så vansinnigt mycket i filmen, men den är så annorlunda att jag uppskattade den mycket. Definitivt ingen konstig film som man behöver fundera ihjäl sig för att begripa, var inte rädda för det. Men den liknade inte riktigt någon annan film som jag dra mej till minne att jag har sett tidigare. Rekommenderas!

Betyg: 6/10

1 kommentar:

  1. Tack, för denna recension. Kul med lite annorlunda film! Den ska läggas på minne.

    Mr Andy

    SvaraRadera