onsdag 30 december 2009

Moon (2009) Betyg: 6/10



Sam Bell arbetar på månen. Hans enda sällskap på rymdstationen är GERTY, en intelligent talande robot som är där för att serva honom. Företaget som anställt honom, Lunar Industries, framställer Helium-3 ett nytt rent bränsle/energi. Sams jobb är att säkerställa tillverkningen och att överföra den till jorden. Hans enda kontakt med jorden och hans fru och barn är via videomeddelanden. Nu börjar hans 3-åriga kontrakt på månen gå mot sitt slut och han längtar efter att återförenas med familjen. Men tre år i ensamhet är en väldigt lång tid och Sam börjar se hallucinationer.

Fantastiskt skådespel av Sam Rockwell i rollen som Sam Bell. Som man snart inser när man ser filmen så kräver den en hel del och Sam kommer säkerligen att bli aktuell för en Oscarsnominering. Kevin Spacey står för GERTYs röst, och han är precis så torr och uttryckslös som den här rollen kräver.

En science fiction-rulle med en hyggligt originell story. Scenografin för tankarna till 2001: A Space Odyssey och Alien. Scenerna som utspelar sig på månens yta är enkelt gjorda, jämfört med vad modern teknik kan åstadkomma, men det fungerar. Det här är regissören Duncan Jones debutfilm, och som sådan så är den klart imponerande. Duncan, för många kanske mer känd som Zowie Bowie, är musiklegenden David Bowies son. Vi ser fram emot vad han kan åstadkomma i framtiden.

Den här sortens lågmälda långsamt berättade filmer är inte min absoluta favoritgenre, varför jag inte ger filmen ett högre betyg. Andra, som uppskattar genren mer, kommer att vilja ge den ett riktigt toppbetyg misstänker jag.

Betyg: 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar