onsdag 16 december 2009

500 Days of Summer (2009) Betyg: 7/10


Jag tror att förtexterna sätter ribban och förklarar vad man kan vänta sig av filmen. Det inleds med en ruta som berättar att "Personerna och händelserna är fiktiva. Alla likheter med verkligheten är en tillfällighet." Ruta två säger: "Detta gäller i synnerhet NN (en tjejs namn)". Bild 3 glider snabbt in med det korta budskapet "Bitch" (subba).

Det är inte en traditionell kärleksfilm, men det är en film om kärlek. I filmen träffar vi Tom Hansen, spelad av Joseph Gordon-Lewitt, som äen romantisk kille som träffar sin drömtjej Summer när hon börjar på samma arbetsplats som honom. Problemet är att hon inte tror på kärlek, men de inleder ändå något. Och som ni förstår så blir det inte som Tom hoppats på...

Filmen är smart berättad. Allt relaterar till de 500 dagarna som inte återges i kronologisk ordning, så det gäller att vara uppmärksam på när saker och ting sker. Det är dock ingen film som man måste anstränga sig för att hänga med i, men det tillför en del att vara vaken för just detta.

Joseph Gordon-Lewitt såg många av oss först i tv-serien "3rd rock from the sun". Det kändes som om han försvann ett tag efter den serien lades ned, men under de senaste åren har han haft huvudroller i flera riktigt bra filmer som Brick, The Lookout och nu den här. Men det är charmiga Zooey Deschanel som i rollen som Summer som är filmens allra största behållning. Hon spelar uttrycksfullt men med en viss återhållsamhet, vilket gör att Summer blir en intressant karaktär att följa.

500 Days of Summer är en bra och sevärd film för de allra flesta. Jag kommer definitivt att se om den om något år eller två.

Betyg: 7/10

2 kommentarer:

  1. Kort och gott: Denna film får 6 i betyg av mig. Tyckte handlingen var lite för seg. Zooey som spelar Summer är dock grym. Hon gör filmen levande och trovärdig, tycker jag.

    Mr Andy

    SvaraRadera
  2. Skulle lätt ge den 8/10.

    Möcke snygg, smart och bra film med väldigt bra skådisinsatser.

    Glenn

    SvaraRadera