söndag 29 november 2009

Flickan som lekte med elden (2009) Betyg: 6/10




Film nummer två i Stieg Larssons Milleniumtrilogi. I den här filmen får vi lära känna Lisbeth Salander allt mer. Hennes bakgrund berättas och det blir allt tydligare att det är hon som är huvudpersonen i serien (och inte journalisten Mikael Blomqvist).

Lisbeth har efter att ha kommit över en stor summa pengar i slutet av den första filmen varit på resande fot i över ett år. Hon flyttar tillbaka till Stockholm där hon åter konfronterar sin förmyndare. Samtidigt så jobbar redaktionen på Millennium med en story om trafficking, med fokus på att utpeka en del högt uppsatta torskar i Sverige. Journalisten Dag Svensson som leder arbetet med denna story mördas och på mordvapnet återfinns Lisbeth Salanders fingeravtryck.

Ett nytillskott i karaktärsfloran är Paulo Roberto som spelar Paulo Roberto. Han måste varit smickrad när han fick reda på att Stieg Larsson skrivit in honom som en hjälte i boken. Tydligen så fick Paulo provspela i rollen som sig själv. Han övertygar väl inte 100%-igt. Genom åren så har man ju sett honom i diverse TV-sammanhang och den version av sig själv han gestaltar i filmen är betydligt mindre kaxig och rapp än den person vi känner från media. Mao så visste han väl inte riktigt hur han skulle spela sig själv....

Den här filmen var ursprungligen avsedd att bli en TV-serie tillsammans med film 3. Det märks att budgeten varit mer begränsad än för Män som hatar kvinnor. Det känns stundtals mer som en TV-film än en biograffilm. Fortfarande så är det en film som man inte kan slita sig ifrån, och när den är slut så vill man naturligtvis se nästa del. För det här är en oavslutad story, man väntar på vad som ska hända. Det är absolut ingen transportsträcka som vissa recensenter skrivit, men den är minst ett snäpp sämre än den första filmen.

Betyg: 6/10

1 kommentar:

  1. Jag tycker du är alldeles för snäll. Bara en sån sak att ljudet inte är synkat i vissa scener är otroligt störande och B. Så var det i varje fall i den versionen jag såg (DVD i laptop). Alldeles för lång. Bedrövliga skådespelarinsatser av inte bara Roberto, utan han som ska börja jobba på Millenium. "Slutet"... 3/10. Första filmen var överraskande bra och, som du skriver, gjord med märkbart större budget. Mycket snyggare.

    SvaraRadera