måndag 28 december 2009

Avatar 3D (2009) Betyg 7/10



Så var den äntligen här, James Camerons omtalade epos Avatar som skulle förändra allas vår uppfattning om vad film är. Filmen finns i två versioner, en 3D-version och en vanlig (2D). Jag har sett 3D-versionen och det är utifrån denna upplevelse som denna recension är baserad.

Filmen utespelar sig ca 150 år fram i tiden, där den rullstolsbundne f.d. marinsoldaten Jake Sully lämnar jorden för den avlägsna planeten Pandora. Han har skrivit på ett långtidskontrakt för ett företag som arbetar med utvinning av ett dyrbart mineral på Pandora. Företaget har råkat ut för problem då Na'vi, planetens urinvånare, inte är så samarbetsvilliga att låta dem bryta mineralen. Jakes jobb är att ersätta sin nyligen omkomne broder som avatarförare. En avatar är en laboratorieframställd hybrid mellan en människa och en Na'vi, som saknar eget medvetande. Genom den genetiska samhörigheten emellan en människa och hans avatar kan människans medvetande föras in i avataren och han kan kontrollera den som sin egen kropp. Syftet med avatarerna är att skapa vänskapsband med Na'vi. Under sitt första uppdrag skiljs Jake från de övriga avatarerna och kommer snart i kontakt med Neytiri en ung kvinnlig Na'vi.

Låter det avancerat med all teknologi och svåra ord? Nej då, det är mycket enkelt förklarat i filmen och man behöver inte anstränga sig för att hänga med i turerna. James Cameron, som tidigare gett oss filmer som Terminator 1 & 2, Titanic och Aliens, har åter igen gjort en banbrytande film. Avatar var tänkt att bli hans nästa projekt efter Titanic, men tekniken var inte redo varför projektet sköts upp ett decennium. Avatar är tydligen CGI-producerad (datoranimerad) till 60%, men det syns aldrig. Cameron och hans team skapar en värld där allt ser verkligt och levande ut. Ingenstans sitter man och suckar för att växter eller varelser ser så plastigt dataanimerade ut. Det är i detta som Camerons största framsteg för filmskapande har ägt rum. Låt mej vara tydlig genom att dra följande parallell: Gollum i Sagan om de två tornen, som var bra för sin tid, är en klåpares verk i jämförelse med figurerna i Avatar.

Åter igen så gör filmindustin ett försök med 3D-film, det tycks återkomma med jämna mellanrum. Den här gången så är det på ganska bred front med flera inkommande storfilmer. Det här lär vara filmindustrins försök att få folk att gå på bio istället för att sitta hemma och se på i värsta fall illegalt nedladdad. Om detta blir lyckosamt återstår att se, men den här filmen gör sig definitivt oerhört bra i en biografsalong. OCh 3D-formatet är lysande för den här filmen! Jag satt trollbunden av filmen i nära tre timmar, och i de stunder när handlingen är lite avslagen så är det just 3D-effekterna som vidhåller intresset.

Bland skådespelareinsatserna så sticker Sigourney Weaver ut i rollen som forskaren Dr. Grace Augustine. Dr Grace har utvecklat Avatartekniken och har ett brinnande intresse att lära känna Na'vi-folket närmare. Tidigare relativt okände Sam Worthington spelar huvudrollen som Jake Sully, och får fullt godkänt för sin insats. Men det är inte skådespelarna eller dialogen som lyfter filmen...

Hur bra är då filmen? Som tidigare nämnts så var jag trollbunden av den, men helt ärligt så är det teknik och specialeffekter som bländar lite grann. Själva storyn är bra, om än inte helt unik och något tunn på sina håll. Det finns något för alla i filmen, actionälskarna får verkligen sitt lystmäte tillfredsställt den sista timmen, det finns något för de som fastnade för den romantiska sagan i Titanic och alla vi som älskar storslagna äventyr har inget att klaga över. När jag efter att ha sett filmen har gått igenom handlingen så känns den inte lika engagerande som jag tyckte att den var i biosalongen igår. Den dagen jag vill se om filmen (och den kommer) så vill jag verkligen se den i 3D igen, för utan 3D så tror jag att den känns betydligt plattare (och då menar jag inte bara på duken).

Det här är verkligen en film som jag rekommenderar alla att se, för det här är en fascinerande film som du kommer att bli imponerad av. En Oscar för bästa specialeffekter är självskriven, och det återstår att se om det blir ytterligare priser till Avatar.

Betyg: 7/10

1 kommentar:

  1. Såg filmen häromdagen i 3D. Handlingen var förutsägbar och det kändes som man hade sett liknande storys, 10 gånger tidigare. Det fanns fina budskap i filmen och animeringarna var otroligt levande och snygga. Blev lite förvånad att 3D tekniken var så bra.

    Mr Kaufman

    SvaraRadera