onsdag 25 november 2009

District 9 (2009) Betyg: 5/10


För 20 år sedan anlände ett rymdskepp till Jorden. Det står parkerat över Johannesburg i Sydafrika. I det enorma skeppet fanns en stor mängd utomjordingar som fann sig strandsatta på jorden. Myndigheterna insåg att ”humanitära” åtgärder krävdes och man skapade ett läger för utomjordingarna: ”District 9”. Utomjordingarnas fysik påminde oss om något från en skaldjursbuffé varför de började kallas ”räkor”. Efter 20 år så förekommer mycket problem med brottslighet där räkorna är förövare, varför myndigheterna nu beslutat flytta räkorna från District 9 till ett annat område långt ifrån städer.

Filmen är naturligtvis en parallell till apartheidtiden, och District 9 är en kåkstad. Det förekommer en hel del rasism mot räkorna. Konceptet är ganska roande, särskilt till en början, men det blir lite övertydligt emellanåt.

Filmen är kul gjord, med mycket handhållna kameror. Första tredjedelen av filmen är en fejkad dokumentär, men efter hand så övergår den allt mer till en ”vanlig” film. Jag fastnade direkt i inledningens berättande, där bakgrundshistorien berättades i rapp takt. Ju mer man funderar, desto mer inser man bristerna i manus. Trots detta så är filmen underhållande. Den första halvan av filmen är värd ett toppbetyg. Den andra halvan känns som en stilmässigt ordinär action/science fiction-rulle, men med ett sämre manus. Undrar om det är fler än jag som får Robocop-vibbar av slutscenerna? Rollfigurerna känns stereotypa och endimensionella. Filmens ”hjälte”, Wikus (spelad av Sharlto Copley) uppvisar en tydlig rasism mot räkorna, varför man inte direkt får någon stor sympati med honom när han råkar ut för svårigheter.

Trots allt, en ganska underhållande film. För mej är det dock obegripligt att den hyllas med högsta betyg av många på IMDb där den för närvarande rankas som den 90e bästa filmen någonsin. Jag misstänker att det inte dröjer mer än något år innan den är ute från Top250-listan.

Betyg: 5/10

2 kommentarer:

  1. Det var sista gången jag tipsade dig om en film. Din otacksamma fuling.

    VArför la du ner din förra blogg?
    http://bjornstigen24.blogspot.com/

    /GC

    SvaraRadera
  2. Jajamensan, det här bör du ta personligt! :) Läste du ens vad det stod? :)
    Den vidriga blogg som du hänvisar till är jag glad över att den är död.
    /Mr. Björnstigen

    SvaraRadera