onsdag 25 november 2009

National Treasure (2004) Betyg: 3/10



Vad gör ett filmbolag som inte äger rättigheterna till den största boksuccén på många år? Jo, man skyndar sig att få ut en rulle på samma tema så snabbt det bara går. Året var 2003 och boken var Da Vincikoden. Med Nicolas Cage i huvudrollen och en sprudlande trailer, med massor av mystiska symboler och gåtor, så kunde det ju inte bli annat än en succé i biografsalongerna.

Cage spelar Ben Gates, som är på jakt efter en mytomspunnen skatt som vaktas av frimurare. Handlingen skulle lika gärna kunna vara skriven av Dan Brown (Da Vincikodens författare), och precis som i filmerna på hans böcker så berättas allt i ett rasande tempo. Svåra gåtor löses på några få sekunder (ja en del gåtor är förvisso så uppenbara att vilken normalintelligent 7-åring som helst skulle kunna lösa dem.

Filmen är harmlös underhållning, men inte speciellt bra. Det gör inte ont att se filmen, men du blir inte heller speciellt glad av upplevelsen. Bitvis lite kul, bitvis lite spännande, mestadels förutsägbar.

Betyg: 3/10

2 kommentarer:

  1. Mr Bearpath! Lite snål med betyget, tycker jag! Är inte en jättebra film, fast helt klart sevärd. Jag tycker filmen lyckas framställa känslan av äventyr på ett bra sätt. Nicolas Cage och Jon Voight gör för övrigt bra insatser som äventyrslystna och skattsökande fanatiker.

    Mr Andy Kaufman

    SvaraRadera
  2. Andy,
    Cage är oftast väldigt bra i sina roller, men han gör ibland illa valda filmer. Kanske fick plånboken styra i dessa fall? Med tanke på vad man läst om hans ekonomi så finns det väl en risk att han framöver kommer att ha ännu sämre urskiljning.

    SvaraRadera