tisdag 24 november 2009

Looking for Eric (2009) Betyg: 8/10


Vad gör man när ens liv förfallit och man inte ser något ljus alls längre? Eric Bishop befinner sig där. Han bor tillsammans med sina två styvsöner, som inte har någon respekt för honom. Det var flera år sedan han såg någon glädje i livet och han saknar sin första hustru, ungdomskärleken Lily. Så vad gör Eric? Jo, han vänder sig till en annan Eric, ingen mindre än hans störste idol, den franske fotbollspelaren Eric Cantona.

Erics kompisar på brevbäringen där han jobbar, är bekymrade för Erics hälsa eftersom han är en skugga av sitt forna jag. De har gjort olika försök att muntra upp honom och nu är det dags för tips från en själv-hjälp-bok. De ska försöka se sig själva genom ögonen från en person som de har högsta respekt för. Eric Bishop väljer såklart sin idol, den gamle Manchester United-spelaren Eric Cantona. Som en följd av detta så börjar plötsligt Cantona att ”visa sig” för Bishop. Cantona (som spelas av honom själv) visar sig vara en lysande ”amatörfilosof” som kommer med vägledning till Eric B om hur han ska förändra sitt liv. Allt är naturligtvis i Bishops fantasi. Men med Cantonas hjälp så lyckas Eric Bishop att börja förändra sitt liv…

Steve Evets som spelar Eric Bishop var en ny bekantskap för mig, och han gör en gedigen insats. Eric Cantona funkar bra i rollen som den fiktiva versionen av sig själv. Dock är skådespelarinsatserna för övrigt av blandad kvalitet. Många är bra, men några sticker ut i negativ riktning. Det riktiga bottennappet är Gerard Kerns som spelar den äldre styvsonen Ryan, obegripligt dålig casting.

Ken Loach står för regin. Normalt så brukar hans filmer vara fyllda med ”vardagsrealism”, och även i detta fall så stämmer det bra. Det är inga förskönade bilder, långt ifrån Hollywoods många gånger sterilitet och fläckfrihet.

Man kan lätt inbilla sig att detta är en film om fotboll, så är inte fallet. Det är mycket lite fotboll och betydligt mer av kamratskap och mänsklighet. Det är en charmig och kul film. Ingen skrattfest, men mysig och kul berättad. Definitivt originell. En bra film att se tillsammans.

Betyg: 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar