lördag 29 maj 2010

Shutter Island (2009) Betyg: 4/10


Året är 1954 och kriminalpolisen Teddy Daniels, spelad av Leonardo DiCaprio, åker ut till ett mentalsjukhus på ön Shutter Island för att lösa mysteriet med en försvunnen patient. Tillsammans med sin partner Chuck (spelad av Mark Ruffalo) möter de anstaltens personal och patienter. Han får inte ordentliga svar och Teddy inser att de döljer något. Vad är Shutter Islands hemlighet?

Filmen är regisserad av den levande legenden Martin Scorsese och baseras på en roman av Dennis Lehane, vars böcker givit oss bra filmer som Mystic River och Gone Baby Gone. Låt mej omedelbart avslöja att den här filmen inte är alls lika bra som någon av dessa. Scorsese har på senare år gjort flera filmer tillsammans med DiCaprio, på samma sätt som han tidigare gjort tillsammans med DeNiro. Jag tycker att DiCaprio är en ytterst kompetent skådespelare, men i den här filmen känns han för ung. Han har sitt utseende emot sig i det avseendet. För det är inget fel på skådespelarinsatsen. Men det känns ändå inte som om han är riktigt rätt för den här rollen. Som vanligt i Scorseses filmer är det många tunga namn i rollistan. Här ser vi bl.a. Ben Kingsley, Max von Sydow, Patricia Clarkson, Jackie Earle Haley, Elias Koteas och Michelle Williams.

Idén med filmen är att den är ett mysterie som ska lösas steg för steg, och det är nog meningen att man ska bli förvånad av händelseförloppet. Hade jag blivit det så hade jag nog älskat filmen. Istället så förstod jag alldeles för snabbt var det barkade hän. Och eftersom handlingen (varning för spoiler!!!!) påminner alldeles för mycket om The Ninth Configuration, som förvisso säkert väldigt få av er har sett, så tycker jag att detta känns rätt så ointressant. Visst är filmen välgjord och skådespelarna är som sagt bra, men det där lilla extra som gör den riktigt intressant saknades enligt mej. Sevärd, men långt ifrån någon av Scorseses bästa alster.

Betyg: 4/10

2 kommentarer:

  1. Boken pajade också. Någonstans i mitten om jag minns rätt, så hade man löst "mysteriet". Alla andra Lehane-böcker är betydligt bättre. //Magnus

    SvaraRadera
  2. Blev ruskigt besviken på filmen, som du säger, det beryktade överraskningsmomentet var rejält förutsägbart.

    SvaraRadera