lördag 29 maj 2010

American Dreamz (2006) Betyg: 6/10


American Dreamz är USAs mest populära tv-show och Martin Tweed (Hugh Grant) är dess programledare. Inför den kommande säsongen inser den cyniske Martin att man måste överträffa sig själva för att säkerställa programmets fortsatta framgångar. Till detta hittar man t ex Sally Kendo (white trash med en krigshjälte-pojkvän), Sholem Glickstein (judisk rappare) och Omer Obeidi (nyanländ arab). Till säsongsavslutningen kommer den amerikanske presidenten att vara gästdomare. Problemet är bara att Omer är utsänd självmordbombare som nu aktiverats för att ta kål på presidenten. Fast innerst inne så är han osäker på om detta är något han egentligen vill göra.

Som ni säkert förstår så är detta en samhällssatir, och det är inte bara American Idol och kändisskapet som man driver med. F.d. president George W. Bush får sig en rejäl känga också, stabilt spelad av Dennis Quaid. Presidenten har, efter att precis ha blivit omvald, gått in i en slags depression. Han har börjat läsa tidningar (något han aldrig gjort tidigare) och börjar plötsligt inse att världen inte är lika svart eller vit som hans närmaste medarbetare alltid gjort gällande. Willem Dafoe gör en strålande insats som presidentens sliskige och lömske stabschef. Mandy Moore (eller är det Adams numera?) gör en stark insats som Sally Kendo, och är väl i mångt och mycket den verkliga huvudpersonen i den här ensembleliknande filmen. Hugh Grant gör en osedvanligt osympatisk rollfigur, vilket förvisso är spännande att se.

Onekligen så är det lockande och intressant med denna sorts samhällssatir, men håller det då? Jodå, det gör det. Åtminstone till en viss del. Filmen är underhållande medan man ser den, men kanske saknar den det där lilla extra som gör den till en riktigt bra film.

Betyg: 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar