onsdag 12 maj 2010

Dirty Rotten Scoundrels (1988) Betyg: 6/10


Dirty Rotten Scoundrels, eller Rivierans Guldgossar som den heter på svenska, är en gammal favorit för mej. Med Steve Martin och Michael Caine i huvudrollerna gjorde den här filmen stor succé i slutet av 80-talet, och många av er har säkerligen sett den. Om inte på bio eller video, så har du säkert sett den i en av alla otaliga tv-visningar genom åren.

I slutet av 80-talet så var Steve Martin en stjärna. Allt han gjorde var jätteroligt och drog stora publiker till biograferna. Det känns rätt avlägset nu när Steve gör nyinspelningar av Rosa Pantern-filmerna som inte ens når upp till nivån "Medioker". Men det här är från hans storhetstid. Dirty Rotten Scoundrels handlar om två sol-och-vårare (eller bedrägare om du fördrar den benämningen. Michael Caine är den sofistikerade som vet hur en slipsten ska dras för att dra in de stora pengarna. En dag dyker en betydligt simplare aktör (Steve Martin) upp i den lilla by på franska rivieran där Caine omsorgsfullt byggt upp sin svindleriverksamhet. Caine försöker lura bort Martin, men det leder till att Martin utpressar sig till att få bli skolad till att kunna göra större svindlerier. En dag så dyker en rik arvtagerska upp i byn och de två beslutar sig för att duellera om vem som först kan svindla av henne $50,000.

Jag har genom åren lärt sig att komedier åldras betydligt sämre än andra filmer. När jag ser denna film så kan jag krasst konstatera att så är fallet även här. Men Dirty Rotten Scoundrels är fortfarande en bra film. Den innehåller en del riktigt kul skämt, och har en handling som funkar. Steve Martin känns lite överspelande ibland (som han nog faktiskt nästan alltid är) medan Michael Caine som vanligt är strålande. Har du inte sett den så är detta ett givet kort när den dyker upp i tevetablåerna nästa gång. Har du redan sett den och gillade den, ja då behöver du inte vara rädd för att se om den, för Dirty Rotten Scoundrels funkar fortfarande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar