lördag 29 maj 2010

Jesus' Son (1999) Betyg: 6/10



Jag erkänner att jag har en viss förkärlek för den här typen av indiefilm från oberoende filmskapare. Den här typen av film handlar inte om att ta megastjärna eller två, kombinera detta med några kostsamma och snygga actionscener, för att slutligen köra på med en massiv marknadsföringskampanj. Istället så handlar det om en annorlunda manus där karaktärerna får stort utrymme, ett antal (oftast) mindre kända men ytterst kompetenta skådespelare, och en film som de allra flesta av oss får chansen att se först när de står i videohyllan.

Jesus' son handlar om FH (Fuckhead) en kille som driver runt i tillvaron utan något egentligt mål eller syfte. Han träffar en tjej, som visar sig vara heroinmissbrukare. Han glider med in i missbruket, de bråkar, hon sticker. Igenom allt så är han som en obersvatör till sitt eget liv. Han vill inte ha konflikter. utan han ler hellre lite fånigt och blir därför ett offer till sin egen passivitet. Allting verkar hända honom, mer än att han gör något. Det kan låta rejält flummigt och ointressant, men tack vare ett lysande persongalleri, så blir filmen riktigt intressant.

I huvudrollen återfinner vi Billy Crudup, för mej evigt förknippad med rollen som Russell Hammond i Almost Famous men för de stora massorna kanske mer förknippad med rollen som Dr Manhattan i Watchmen eller möjligtvis för sin insats i Mission Impossible III. Jag har aldrig sett honom göra en dålig insats överhuvudtaget. Låt oss lämna honom med dessa ord och istället ge oss in på några av de övriga spännande birollsinnehavarna. En av dem är Dennis Hopper, vilken jag känner mig manad att börja med att skriva om då jag för bara en liten stund emottog nyheten att han har avlidit efter en tids sjukdom. Hopper är med i en enda scen, men det är en scen mot slutet av filmen, där man faktiskt känner hur FH har vuxit som människa. Hopper gör en, för honom, ganska lågmäld roll. Men den mannen kunde leverera dialog och få den att kännas trovärdig och underhållande på samma gång. Kudos!

I andra biroller återfinner vi Jack Black, som spelar en undersköterska som FH blir kompis med. Det här är enligt mitt tycke JB som allra bäst. Ingen plastig, överspelad, eller tramsig film som så många han har levererat genom åren. Det här är fullt i klass med hans insats i High Fidelity. Det säger enligt mig en hel del! En av mina favoritkomiker Denis Leary är med och spelar en annan förlorare (det är gott om dem i den här filmen). Holly Hunter är också med och spelar en ganska trasig kvinna som kanske är den första i hans liv som bemöter FH med respekt. Slutligen bör nämnas Samantha Morton som gör en stark insats som FH's missbrukande flickvän.

Gillar du filmer där skådespeleriet och dialogen är viktig, så kommer du att gilla Jesus' son. Tycker du att nämnda Mission Impossible är den ultimata filmupplevelsen så ska du nog skippa att lägga ned en kväll på att kolla in den här rullen.

Betyg: 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar