lördag 22 maj 2010

The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009) Betyg: 8/10


För den breda publiken så är har The Imaginarium of Doctor Parnassus fått mest uppmärksamhet eftersom det är Heath Ledgers sista roll. Han dog mitt under inspelningen av denna film, och den fick slutföras med honom ersatt av Johnny Depp, Colin Farrell och Jude Law i kompletterande scener. För mej är det filmen spännande framför allt eftersom detta är Terry Gilliams senaste film. Han har tidigare levererat spännande filmer som 12 Monkeys, The Fisher King, Brazil och Fear and Loathing in Las Vegas. Ja just det ja, en gång så var han en del i Monty Python och är mannen bakom de animerade inslagen.

Som vanligt så ger Terry Gilliam oss en visuellt storslagen film. The Imaginarium of Doctor Parnassus handlar om ett resande sällskap som framträder med en show utöver det vanliga. Fast problemet är att folk i allmänhet inte förstår hur speciell showen är så det är svårt för dem att få besökare. Dr Parnassus låter besökarna träda in genom hans spegel där de når en fantastisk värld. Den som genomgår och klarar detta "test" kommer att komma ut som en pånyttfödd människa. (Det bör ses, inte förklaras/överanalyseras.) En dag så hittar de Tony (Heath Ledger) hängande i en snara under en bro. De räddar livet på honom bara för att upptäcka att han inte minns vem han är. Tony ansluter sällskapet och visar sig med sin kommersiella läggning vara en fantastisk tillgång för Doctor Parnassus. Men Parnassus har en mörk hemlighet, för många år sedan slöt han ett avtal med djävulen, i vilket han har utlovat att hans dotter ska överlåtas på hennes 16-årsdag. Dagen är i nära antågande, och Parnassus försöker se om han kan hitta något sätt att låta sin dotter undkomma detta hemska öde.

Nämnde jag att det är en dvärg med i sällskapet? Jodå, och han spelas av Verne "Mini-me" Troyer. Heath Ledger gör en bra insats, och sättet han ersätts av ovan nämnda skådespelare i sekvenserna inna i Imagninariet funkar fullt ut. Det känns som om det var meningen att Tony skulle ta en annan skepnad inne där, i motsats till att det skulle bli krystat. Christopher Plummer spelar Parnassus och Lily Cole spelar dottern.

Jag tycker det är en välskriven och välspelad film. Den är originell och fantasifull och rekommenderas varmt!

Betyg: 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar