onsdag 12 maj 2010

Good Will Hunting (1997) Betyg: 10/10



Will Hunting är uppvuxen utan föräldrar i diverse fosterhem. Han jobbar som städare på ett universitet i Boston. Trots att han saknar utbildning så har han en enorm intellektuell kapacitet, inte minst inom matematik. När han löser ett mycket svårt matametiskt problem, som en professor skrivit på en tavla i en korridor för att utmana sina elever, så får professor Lambeau upp ögonen för Wills förmåga. Han häpnas över när han förstår att Will inte är en elev utan en städare som dessutom har ett omfattande kriminalregister. Will står precis inför att dömas för en misshandel när professorn griper in. Han lyckas övertyga domaren att stå som ansvarig för Will under förutsättning att vi även genomgår terapi med en psykolog. Lambeau anlitar som gamla studiekompis Sean Maguire för denna uppgift. Men kan någon nå fram till Will?

Good Will Hunting fick två Oscars. Robin Williams en för birollen som psykologen, men framför allt så vann Matt Damon och Ben Affleck en välförtjänt Oscar för bästa originalmanus. Dessutom var filmen nominerad till en dryg handfull ytterligare priser. I huvudrollen som Will Hunting ser vi Matt Damon, medan Ben spelar hans bästa kompis. Stellan Skarsgård spelar professorn och Minnie Driver är charmerande i rollen som Wills flickvän Skylar. Affleck, men även Damon, brukar ofta få kritik för deras bristande kvalitet som skådespelare. I de här rollerna funkar de väldigt bra. Affleck är charmig, och de regissörer som förstår hur man ska använda honom brukar enligt min åsikt få ett bra resultat med honom. Gus van Sant lyckades väldigt bra med denna film, även om jag i andra fall ställt mig väldigt skeptiskt till vad han håller på med. Man kan tycka vad man vill även om Robin Williams, som många gånger spelar i urfåniga komedier och supersenimentala filmer, men här är han riktigt förbaskat bra. Karln kan, men precis som Travolta så har han emellanåt ingen känsla alls för vilka filmer han ska välja att medverka i.

Enligt min åsikt så är det här en film som egentligen inte saknar någonting. Den är spännande, gripande, romantisk, rolig, you name it! Jag tycker att den är en njutning att se från första scenen till den sista. Det här är inget mindre än en fullpoängare!

Betyg: 10/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar