söndag 16 maj 2010

Oz (1997-2003) - TV-Serie - Betyg: 9/10


Har nyligen plöjt igenom samtliga sex säsonger av denna lysande tv-serie, som totalt omfattar 56 avsnitt på knappa timmen vardera. Tyckte faktiskt att jag kunde tillåta mej att recensera en Tv-serie i sin helhet, även om detta är (och kommer att förbli) en filmblogg.

Oz är en HBO-producerad serie, precis som de flesta andra nyskapande tv-serier sedan 90-talet. I den får vi följa en ensemble fångar i Oz, ett maximum-security-fängelse. Serien utpelar sig helt inom fängelsets murar, undantaget de korta "återblickar" vi får till de brott som gjort att respektive brottsling befinner sig i Oz. Det är en hård värld med en ständigt pågående maktkamp mellan olika grupperingar (arier/nazister, muslimer, svarta, latinos, bikers etc). Livet i Oz är ständigt präglat av droger, våldtäkter och dödsfall. Serien såldes in i USA med budskapet: "Skaffa dej inga favoriter (ibland karaktärerna), för du vet aldrig hur länge de överlever." Efter att nu ha sett serien i sin helhet kan jag konstatera att det stämmer, för plötsligt försvinner en karaktär för evigt.... Av denna anledning tänker jag inte ge mej på att göra några beskrivningar av enskilda karaktärer, eftersom detta skulle kunna antyda vilka av dem som är kvar länge (för det finns ett antal sådana också). Förutom fångarna så får vi möta personalen som arbetar inom Oz, och se hur samspelet/symbiosen mellan dessa två världar fungerar.

Serien är våldsam, ibland rejält våldsam, men låt inte detta avskräcka er. Det är framför allt en skildring av människor och deras beteende. Man ser strimmor av ljus i den mörka tillvaron, men alltsom oftast så raseras drömmarna av andra fångar. Eller av individens egna mörka sida.

Jag tycker den här serien är riktigt förbaskat bra. Rekommenderas varmt!

Betyg: 9/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar