fredag 5 mars 2010

Precious (2009) Betyg: 8/10


Precious är en fattig, svart, rejält överviktig, sextonårig tjej med allvarliga läs- och skrivsvårigheter. Hon blir inkallad till rektorn som konstaterar att hon är gravid (igen) och att hon nu kommer att bli relegerad. Hon har sedan flera år blivit våldtagen av sin pappa, som också är far till hennes barn, varav den förstfödda dottern är har Downs Syndrom. Mamman misshandlar Precious fysiskt och psykiskt. Nu kan det väl inte bli så mycket värre tänker ni? Jodå, det kan det visst ska ni se.

Det här är en oerhört stark film. Det är allt utom en feel-good-film. Fy fasen vad man mår dåigt när man ser filmen. Är det då en film man ska undvika. Nej absolut inte, tvärtom är det en film som är ytterst sevärd. Men man måste sätta sig i rätt sinnesstämning för att fixa att se den. Tack och lov så verkar det här inte vara baserat på ett verklig historia, utan filmen bygger på en roman som heter Push, skriven av Sapphire (vilket också är filmens officiella undertitel).

Riktigt bra skådespelare gör filmen verkligt sevärd. Till att börja med så lär det inte ha varit lätt att hitta en skådis som Gabourey Sidibe (som spelar Precious). Hur många aspirerande unga skådisar är extremt överviktiga? Urvalet lär vara begränsat (även i USA). Gabourey är dock ett fynd och naturligtvis har hon blivit Oscarsnominerad. Jag gissar att hon får priset, gör en film eller två till och sedan försvinner från spotlighten. För hittills har inte Hollywood varit särskilt bra på att ta tillvara på talanger som sticker ut för mycket och är annorlunda utseendemässigt. Vi får väl se vad som händer. Oscarsnominerad är även Mo'Nique i rollen som Precious mamma. Åter igen en riktigt het kandidat för att ta hem priset. Jag tycker även att det här är en stark kandidat för de tunga Oscarspriserna bästa film och bästa regissör. Innan den här veckan är slut så är det hela avgjort...

Mariah Carey har fått mycket uppmärksamhet för sin rollinsats som socialarbetare i filmen. För mej var det mest fascinerande med den insatsen att se Mariah utan sina fyra ordinarie lager smink. Hon är definitivt ingen snygging, så mycket står klart. Även om hon gör en godkänd insats i den här filmen, så kan det knappast förlåta allt ont hon tillskansat den värld vi lever i. Då tänker jag inte i första hand på filmen Glitter som jag aldrig har sett och aldrig tänker se, utan på hennes själlösa vidriga musik. Jag hoppas verkligen inte att detta blir ett karriäruppsving för henne.

Av någon anledning så har inte media på samma sätt uppmärksammat att Lenny Kravitz har en roll i filmen. Kanske inte heller Lenny gör en uppseendeväckande insats, men han får klart godkänt. Och det var kul att se Lenny agera, det gör jag gärna igen.

Det här är som sagt en rejält stark film. Det är inte en film som man efteråt stänger av och går vidare från direkt, utan den lever kvar hos en. Men det tror jag är det allra bästa med Precious. Den är tänkvärd och den berör. Se den!

Betyg: 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar