onsdag 24 mars 2010

An Education (2009) Betyg: 8/10


Författarfavoriten Nick Hornby (High Fidelity, About a boy, Fever Pitch) hyrdes in för att skriva manus till Lynn Barbers bok An Education. Bara en sån sak får mej intresserad till max, då Hornbys böcker (och för den del filmerna av böckerna) står högt i kurs hos undertecknad. Det här är en historia som utspelar sig på 60-talet och som handlar om Jenny Mellor, en sextonårig skolflicka (spelad av Carey Mulligan). Jenny uppvaktas av David, en betydligt äldre man (spelad av Peter Sarsgaard). I det här fallet innebär betydligt äldre att han är typ dubbelt så gammal som vad hon är. David charmar Jennys föräldrar med sin stil, sitt kultiverade sätt och sin uppenbart tjocka plånbok. Detta gör att de låter honom ta med henne på dejter. Filmen handlar egentligen om hur Jenny går ifrån att vara en oskyldig skolflicka till att bli en vuxen kvinna. Det här är hennes utbildning - An Education.

Filmen är en varm skildring av sextiotalets England, utan att snöa in på en massa Beatlesnostalgi.Den utspelar sig 1962, dvs innan Beatlemania. Det är väl någon av turerna mot slutet av filmen som gör att den inte 100%-igt faller mej på tungan och ger den ett ännu högre betyg.

Bra berättad, bra dialog, bra skådespelarinsatser av Sarsgaard och Mulligan, men även Alfred Molina som Jennys far sticker ut. Filmen är ett långt steg ifrån de vanliga blaskiga Hollywoodrullarna i genren, vilket känns uppfriskande.

En riktigt trevlig filmupplevelse.

Betyg: 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar