tisdag 7 januari 2014

Les aventures extraordinaires d'Adèle Blanc-Sec (2010) Betyg: 8/10


Adele är förutom att vara författare en äventyrare i Indiana Jones kaliber (och just den referensen är ytterst relevant eftersom filmen inledningsvis blinkar ganska rejält till en del "Jakten på den försvunna skatten"-scener). Hon är även vårdnadshavare till sin svårt sjuka tvillingsyster. På jakt efter en bot till henne i en utgrävning i Egypten så korsas hennes vägar så småningom med forskare och en nyfödd dinosaurie.

The extraordinary adventures of Adèle Blanc-Sec på engelska, eller som den heter i Sverige "Adéle and the Secret of the Mummy".  Baserad på serieböcker av Tardi och filmatiserad av ingen mindre än Luc Besson som 'ven skrivet manus. Tydligen så är manuset väldigt respektfullt mot Tardis populära verk. I mina ögon så är Besson i berättarstilen väldigt influerad av Jean-Pierre Jeunet, mannen bakom Amelie från Montmatre och Micmacs. Jeunet är en fantastisk och mycket originell filmskapare, så lite inspiration härifrån är inte fel. Fantasifullt och underhållande till max. En del av CGI-animeringarna är lätt undermåliga (t ex pterodactylen) medan egyptierna ser bra ut. Detta trots att filmen bara har ett par år på nacken. Och på tal om det så är det för mej obegripligt att jag har lyckats missa att ens höra talas om den här filmen. Jag ser den som en pärla som jag verkligen vill rekommendera! Låt dej inte luras av det bedrövligt fula omslaget och den usla "svenska" titeln.

En avslutade kommentar om den fantastiska Lousie Bourgoin som spelar titelrollen. Hon var för mej en ny bekantskap, och hon är jättebra rakt igenom filmen.

Betyg: 8/10


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar