fredag 17 januari 2014

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013) Betyg 7/10

Felix Herngren har filmatiserat Jonas Jonassons succébok med Robert Gustafsson i huvudrollen som den 100-årige Allan Karlsson som rymmer från ålderdomshemmet och råkar få tag på en väska med 50 miljoner kronor i. Jagad av busarna som ägde pengarna så flyr han genom Sverige. Samtidigt så berättas hans livshistoria som varit minst sagt färgstark. Hans stora intresse för att spränga saker genomsyrar livet, och genom åren så hamnar han i minst sagt oväntade sällskap med personer som satt sin prägel i historieböckerna.

Likheterna med Forrest Gump är påtagliga, då vi i bägge filmerna/böckerna får följa en person genom historiska händelser. En annan likhet är att bägge filmerna är riktigt bra. Robert Gustafsson gör en bra insats i huvudrollen. Hans sminkning som åldring är förvisso bra gjord, men han ser mer ut som 75 än 100 år. Mia Skäringer är med i filmen och är som vanligt rätt rolig, men det vore intressant att se om hon är kapabel att spela mer än en enda roll. Jag tycker nämligen att hon gör precis samma roll varenda gång jag sett henne. Visst den är kul, men ändå....

Jag har inte läst boken som är förlaga, men är nu sugen på att göra det. Filmen är rapp, rolig och två timmar rusar iväg ofattbart snabbt när man ser den eftersom berättartempot är så högt. Jag kan inget annat göra än att rekommendera er att omgående göra ett besök till närmaste biograf och se Hundraåringen. 

2015-03-06 Såg om filmen och nedgraderade den ett snäpp. Rapp och kul förvisso, men ingen storfilm. Och Robert börjar kännas som en rejäl föredetting.

Betyg: 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar