söndag 14 augusti 2011

The Rite (2011) Betyg: 7/10


Svenske Mikael Håfström fick internationell uppmärksamhet i och med filmatiseringen av Jan Guillos Ondskan. Hollywood lockade och han har sedan dess fått möjlighet att spela in filmer med välkända skådespelare som Clive Owen, John Cusack, Jennifer Aniston och Samuel L. Jackson. Tyvärr så har de tidigare filmerna (Derailed, 1408) inte riktigt imponerat så som Ondskan gjorde. I The Rite får Håfström möjlighet att regissera Anthony Hopkins. Filmen handlar om Michael Kovak (Colin O´Donoghue) som flyr faderns begravningsbyrå och börjar studera till att bli präst. När han efter fyra år är fördig har han p.g.a. sin bristande tro på Gud beslutat sig för att lämna kyrkan. Han övertygas att ge det en chans till, och skickas till Rom för att gå ett 2-månaders seminarie i exorcism (utdrivning av djävular). Där kommer han i kontakt med Fader Lucas (Hopkins) som arbetar med exorcism. Michaels tvivlande ställs snart på prov.

Det här är helt klart Håfströms bästa film sedan Ondskan. En modern version av den klassiska The Exorcist skulle man kunna säga. Förvisso ganska traditionellt berättad men med bra skådespeleri, bra handling och ett bra flyt i berättelsen gör den till mycket sevärd.

Betyg: 7/10

1 kommentar:

  1. Hmm. Specialkommando i rom för Excorsim, känner jag mycket väl igen, men jag kan fasen inte komma på vad den filmen hette.

    Det var inte många år sedan jag såg den.
    Något du sett`?

    SvaraRadera