lördag 20 augusti 2011

Kill Bill Vol.1 & 2 (2003/-4) Betyg: 10/10


I Quentin Tarantinos Kill Bill får vi möta The Bride som är på jakt på Bill och hans kumpaner - The Deadly Viper Assination Squad. Allt är en hämnd eftersom Bill och de andra attackerat henne på hennes bröllopsdag. Samtliga andra i hennes följe dödades inklusive hennes ofödda barn. Men The Bride överlevde trots en kula i huvudet, men hamnade i koma i fyra år. Men nu har The Bride vaknat, och nu är det dags att hämnas...

Tarantinos fjärde film fick en del kritik när del 1 släpptes. Många ansåg att hans kännetecknande lysande dialoger inte fanns och istället så var det en simpel story fullspäckad med en massa actionscener. Efter att del 2 släppts ett par månader senare så reviderade en del av kritikerna sin åsikt. Till saken hör att Kill Bill egentligen är 1 film och inte 2. Den splittades i två eftersom Weinsteinbröderna som producerade inte ansåg att det var kommersiellt gångbart att släppa en fyratimmars film. Quentin som stod inför att klippa ned filmen kraftigt gick med på detta
eftersom han då skulle få berätta hela storyn så som han ville. Att bedöma delarna enskilt är enligt min åsikt meningslöst eftersom de tillsammans höjer värdet av varandra. I första delen så kastas vi snabbt in i The Brides jakt på hämnd, med massor av spektakulära actionscener. I andra delen så får vi hela bakgrunden till varför hon gör som hon gör. Utan del 2 så blir del 1 bara en visuell guldgruva. Och åter till kritiken att den inte levde upp till bilden av vad en Tarantinofilm ska vara. Dels så tycker jag att det är skitsnack, för det finns definitivt lysande dialog som är typiskt Tarantino. Men sen är det som Quentin själv har sagt, det här är en film om hämnd, man ska nog inte krångla till det alltför mycket.

Uma Thurman gör kanske sitt livs roll som The Bride. Hon är grym framför allt i actionscenerna. Uppbackad av Lucy Liu, Michael Madsen, David Carradine och inte minst Darryl Hannah som gör en fantastisk rollprestation där hennes karaktär är milslångt ifrån allt annat vi sett henne i tidigare.

Tarantino har som vanligt hämtat inspiration från sina egna favoritfilmer och blandar stundtals olika genrer. Det finns ingen annan än QT som kan komma undan med att göra en sådan här film med äran i behåll. Det finns en anledning till att Kill Bill finns med på IMdb's lista över de filmer som fått högst betyg av användarna. Kill Bill är en riktigt härlig filmupplevelse, ett måste för alla filmälskare!

Betyg: 10/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar