tisdag 6 april 2010

A Serious Man (2009) Betyg: 5/10


Enligt mig så är Bröderna Coen ojämna, extremt ojämna. Ibland så gör de rent lysande filmer som Fargo, Big Lebowski, No country for Old Men eller Oh Brother Where Art Though. Ibland så gör de mindre bra filmer som Ladykillers. Men alltid kan man konstatera att filmerna de gör är intressanta på ett eller annat sätt. De har (som flera andra filmskapare) en förkärlek för att skildra udda personligheter och miljöer. Ibland blir det mer lyckat än andra gånger.

I A Serious Man så bjuds vi på en skildring i judisk miljö från början på 60-talet. Det är väldigt mycket jiddisch och det gäller bitvis att hänga med för att det är mycket ord som åtmistone för mej var nya. Storyn kretsar kring en universitetsprofessor vid namn Larry Gopnik och hur allt i hans liv börjar gå åt skogen. Grannen verkar pinka in revir på Larrys tomt, han har problem med en elev på jobbet som han underkänt som försöker muta Larry till ett högre betyg, samtidigt så väntar han på besked om han ska få förlängt på sin anställning på skolan. Och alltsammans toppas av att hans hustru berättar att hon vill skiljas för att gifta sig med en annan man. Larry tar det hela med fattning, men hur ska han egentligen kunna hantera när hela ens liv raseras på kort tid.

Det är en stilistiskt mycket välgjord film, och Bröderna Coen fullföljer konceptet för filmen fullt ut. Kanske är filmen aningen långsam och inte riktigt engagerande hela tiden. Dessutom så är det riktigt så det kryper i kroppen på mej när Larrys liv börjar bli jobbigt. I rollen som Larry Gopnik ser vi Michael Stuhlbarg. Vadå vet du inte vem han är? Det var det nog inte många som visste innan den här filmen i alla fall. Rollistan är befriad från kända skådespelare. Den enda som jag verkligen känner igen är Richard Kind, som några av er kanske minns från Michael J. Fox TV serie Spin City där han spelade den neurotiske Paul.

Det här är enligt min bedömning huvudsakligen en film för filmnördar och Coen-fans (frågan är om det finns någon skillnad mellan de två grupperna?!). Inte alls en tokig film, men absolut inget för mainstreampubliken.

Betyg: 5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar