tisdag 6 april 2010

Invictus (2009) Betyg: 7/10


Morgan Freeman spelar Nelson Mandela. Men det här är inte ett politiskt manifest eller en film som skildrar hans tid i fängelse eller något av de mest uppenbara ämnena ur livet av en av vår tids mest berömda män. Istället så handlar filmen besynnerligt nog om....rugby.

Efter att Nelson Mandela valts till Sydafrikas president så har han tuffa utmaningar framför sig. Han har ekonomisk kris inom landet, han behöver återupprätta landet internationellt, han har höga förväntningar på sig att genomföra stora förbättriningar för den stora färgade delen av Sydafrikas befolkning. Men framför allt så inser han att han har ett land att ena, ett land som inte längre kan älta i gamla oförrätter och som måste börja blicka framåt. Mandela fastnar för en av de vitas största nationalsymbol, rugbylandslaget. Nu när apartheid är avskaffat får laget delta i internationella tävlingar igen och om ett år ska världsmästerskapen hållas i Sydafrika. Mandela inser hur en idrottsframgång skulle kunna hjälpa till att ena landet. Det är bara ett problem, laget suger. De förlorar rejält i träningsmatcherna.

Filmen bygger så klart på en sann historia,och det är Clint Eastwood som har regisserat. Vi börjar ju vänja oss vid att riktigt bra filmer kommer från honom nu för tiden (så som Million Dollar Baby, Gran Torino, Mystic River). Även den här gången så lyckas Clintan få till det ordentligt bra. Morgan Freeman är riktigt bra i rollen som Mandela. Han har lyckats fånga mycket av Mandelas rörelsemönster, så när man ser de spelade versionerna av gamla tv-klipp så minns man igenkännande det man såg på nyheterna för många år sedan. I rollen som rugbylagets lagkapten ser vi Matt Damon som gör en godkänd insats, även om det kanske inte var det mest övertygande jag sett honom åstadkomma.

En riktigt bra film. Freemans Mandela får en att må bra. Han är en så smart och skön snubbe att man fastnar ordentligt i filmen.

Betyg: 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar