söndag 28 februari 2010

Luftslottet som sprängdes (2009) Betyg: 5/10


Så var det dags att recensera den tredje och sista delen av filmatiseringarna av Stieg Larssons böcker. I Luftslottet som sprängdes möter vi åter igen Lisbeth Salander som i kölvattnet på äventyren i film 2 befinner sig på sjukhus. Dessutom så står hon inför att bli åtalad för mordförsök på Zalachenko. Micke Blomkvist försöker att hjälpa henne så att hon ska bli frikänd och övertygar sin syster att åta sig rollen som Lisbeths försvarsadvokat.

Första delen var en deckare i Agatha Cristies anda, del två en thriller, i del tre så möts vi av ett rättegångsdrama i Grishamanda. Jag fascinerades av denna stilistiska variation när jag läste böckerna. De är påtagliga även i filmerna, även om det slätats ut lite grann så är det likväl tydligt.

Precis som i film två så är det Daniel Alfredsson som står för regin i den här filmen. Och precis som i föregångaren så lider den tydligt av att manuset inte var skrivet för att bli en film utan en tv-serie. Det är uppenbart i inledningen av Luftslottet som sprängdes att detta är en direkt fortsättning av Flickan som lekte med elden. Det känns som att se nästa del i en tv-deckare. Förvisso en ganska bra tv-deckare, men likväl så når den inte de höjder som jag förväntar mej av en biofilm. Man vill veta hur det ska gå och har svårt att slita sig från filmen, men det beror mer på att storyn i sig är så bra, inte att den är så bra berättad i filmen. Trots att filmen är nästan 2,5 timmar så känns det som att det finns luckor, samtidigt som tempot är alldeles för lågt. Bristen på action är påtaglig, jämfört med de andra filmerna. Bortser man från tempot så är inte den här filmen sämre än del 2.

Det är klart att ni ska se del 3 i serien också. Man ha inte alltför höga förväntningar på den bara. Men visst är det kul att äntligen få se hur det slutar (även om Stieg Larsson hade planerat för ytterligare böcker om Salander och Blomkvist). Jag rekommenderar dock att se del 3 i direkt anslutning till att ni ser del 2. Dessutom: Har du inte läst böckerna - gör det! De är riktigt bra!

Betyg: 5/10
(och här kanske jag är lite för snäll eftersom jag gillar storyn så mycket)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar