söndag 31 december 2017

Continuum S1 (Tv-serie) (2012) Betyg: 5/10


Kiera är en detektiv från 2077 som hamnar i vår tid tillsammans med ett gäng farliga brottslingar från samma år. Lovande idé till en tv-serie. Men alldeles för snabbt så blir den bara en rätt ordinär tvdeckare. Det gjordes 4 säsonger, men jag gav upp innan jag hade sett klart på säsong 1. 

Betyg: 5/10

Spawn (1997) Betyg: 2/10

En legoknekt dödas och men kommer efter några år tillbaka från helvetet, nu som en ofrivillig medarbetare till djävulen. Allt baseras på en serie. Skulle kanske kunnat bli bra, men skådespeleriet är ganska kass, specialeffekterna är med dagens mått så dåliga att man skäms, och handlingen är rätt töntig. Det finns mängder med bra filmer i genren som gjorts de senaste 20 åren som du kan se istället.

Betyg: 2/10


torsdag 28 december 2017

Snatched (2017) Betyg: 6/10

Hyllade Amy Schumer och legenden Goldie Hawn i samma film. Det måste väl ändå bli kul? Jadå det funkar alldeles utmärkt. Amy spelar losern Emily som blir dumpad av sin pojkvän och för att inte en semesterresa till Ecuador ska gå till spillo så tvingas hon ta med sig sin mamma (Goldie). De två är ett omaka par som inte funkar klockrent tillsammans. Det blir värre. De båda blir kidnappade.

Många har dissat filmen, men jag tycker att det är överdrivet negativt. Visst så är handlingen rätt banal, men det finns många skratt. Det räcker bra för mej i den här typen av film.

Betyg: 6/10


onsdag 27 december 2017

Borg vs McEnroe (2017) Betyg: 5/10


Björn Borg är huvudpersonen i filmen som fokuserar om hans Wimbledonsvit, men även ger lite bakgrundshistoria kring han uppväxt. McEnroe är en bifigur, men han får visst utrymme och hans uppväxt och relationen med den kontrollerande fadern berörs. Som svensk så är man såklart riktigt stolt över Borgs fantastiska framgångar, vilket gör att man tycker att man måste se filmen. Men helt seriöst, som film så är den långt ifrån fantastisk. Sevärd, ja visst som svensk är det ju så. Men det är ganska lite dramaturgi och rätt tunn handling. Jag hade nog hellre sett en dokumentär om Borg. 

Betyg: 5/10

lördag 23 december 2017

Valerian and the City of a Thousand Planets (2017) Betyg: 6/10


Luc Besson ger sig an science fiction igen, ganska många år sedan den klart hyggliga Fifth Element medan Lucy som kom för något år sedan var en riktig höjdare. Man blir såklart jättenyfiken på vad han hittat på den här gången. Valerian (och den jättelånga titeln) baserar sej på serietidningarna om Valerian och Laureline. Jag har aldrig läst dem, eller hört talas om dem heller för den delen. Storyn är i alla fall att en stad med tusen "arter" från olika planeter som befinner sig på rymdstationen Alpha  hotas att förgöras. Agenterna Valerian och Laureline är där för att försöka rädda inte bara Alpha utan hela universums framtid.

Klart godkänd film som aldrig riktigt når de riktiga höjderna. Skådespelarna är lite för bleka för att det ska funka, och något saknas i storyn. Men definitivt sevärt.

Betyg: 6/10

fredag 22 december 2017

Bright (2017) Betyg: 4/10

Netflix har promotat egenproducerade Bright med Will Smith väldigt mycket i social medier inför släppet idag. Jag hade en ledig eftermiddag så jag passade på att se den direkt på premiärdagen.
Filmen utspelar sig i en värld där människor lever sida vid sida med Orcer, Elfes, Fairies. Det är dock inte en vänskaplig stämning mellan raserna, eftersom det för 2000 år sedan var ett stort kring mellan dem. Will Smith är polisen som har fått den första "Polis-Orcen" som partner. Han är hatad från alla håll. De dras (såklart) in i ett stort fall.

Till att börja med så är det ju omöjligt att inte dra parallellerna till varelserna i Sagan om Ringen-mytologin. Det finns likheter kring varelserna både i namn och utseende, men likväl så är det en helt annan värld. Jag måste tyvärr konstatera att det finns en anledning att den här filmen blev producerad för Netflix och inte för bioduken. Det är uppenbart inte lika attraktivt att göra filmer för Netflix som det är att göra tv-serier. Manuset är halvhyfsat med en bra grundidé.Emellanåt så blir det dock lite krystat eller tillkrånglat. Funkar helt klart att se. Jag menar, när man redan har ett Netflixabonnemang så är det ju gratis att ägna 2 timmar åt Bright. 

Betyg: 4/10

torsdag 21 december 2017

Dunkirk (2017) Betyg: 3/10


Jag ÄLSKAR Christopher Nolans filmer. Så många av dem kan jag se om och om hur många gånger som helst. Batmantrilogin, Inception, The Prestige, Memento och så vidare. Årets Nolanfilm är en av de mest hypade inför Oscarsnomineringarna. Här berättar han en story från  Andra Världskriget där engelska soldater är fast på stranden vid Dunkirk i Frankrike. Omringade av tyskar så är situationen kritisk och man försöker skicka båtar över kanalen för att hämta hem sina grabbar. Det är grunt vid stranden så man får skicka civila småbåtar. Samtidigt så pågår ständiga flygraider från tyskarna.

Den här typen av filmer gör ingenting för mej. Jag tycker att den är sjukt långtråkig. Det händer ingenting i filmen. Visst så är det lite spänning i scenerna emellanåt, men handlingen är väldigt begränsad. Tveklöst så är filmen riktigt snyggt gjord och den har ett värde som en dokument som beskriver en historisk händelse. Men för mej så är det bara ointressant. Jag sätter mej och väntar på nästa Nolanfilm istället.

Betyg: 3/10


Collateral Beauty (2016) Betyg: 7/10



Will Smith spelar Howard som förlorat en dotter i en sjukdom och som sedan dess dragit sig undan från världen. Han existerar i den fysiskt, men är inte riktigt närvarande. Hans företag börjar ligga riktigt pyrt till och hans partners tvingas försöka hitta lösningar för att de inte ska gå under. De anlitar en privatdetektiv som avslöjar att Howard skrivit brev till Kärleken, Tiden och Döden. Är detta inte bara ett problem utan också en möjlighet?

Underhållande film med mycket hjärta. Inte så förutsägbar som mycket annat i genren, och klart sevärd för oss som gillar den typen av film.

Betyg: 7/10

onsdag 20 december 2017

Singularity (2017) Betyg; 1/10


Science fiction med John Cusack, jo jag tackar jag. Den måste man ju se. Cusack spelar företagsledaren som uppfunnit en robot (Cronos) som ska göra slut på alla krig en gång för alla. När Cronos sätts igång så konstaterar den snabbt att det största hotet mot fred är mänskligheten, och börjar därmed att utrota alla människor.

Det finns bra filmer, och det finns jättebra filmer. Och det finns fruktansvärda skitfilmer. Singularity är en fruktansvärd skitfilm utan dess like. Dåligt gjord. Korkat manus. Fånig dialog. Dåligt skådespeleri. Urdålig på alla sätt. Film när den är som sämst!

Betyg: 1/10

tisdag 19 december 2017

The Crown Säsong 1-2 (TV-serie) (2016-2017) Betyg: 9/10


Galet bra Netflixserie om Drottning Elisabeths II's liv. Serien tar avstamp när hon fortfarande är prinsessa, men hennes pappa Kungens hälsa är vacklande. Serien har dramatiserat utifrån verkliga händelser. Det betyder att vi får se mycket av det som skett "bakom kulisserna", vilket med andra ord vi aldrig med säkerhet kan veta vad som är sant och vad som är uppdiktat. Men det är förbaskat bra tv. Spännande storylines med bra karaktärer. Hittills har vi fått 2 säsonger. Jag håller tummarna för att det ska bli flera.

Betyg: 9/10

söndag 17 december 2017

Atomic Blonde (2017) Betyg: 6/10


Schysst agentfilm med Charlize Therion och James McAvoy som utspelar sig under Kalla Kriget. Klart underhållande. Ingen storfilm som man minns länge, men ett bra kvällsnöje.

Betyg: 6/10

King Arthur: Legend of the Sword (2017) Betyg: 7/10

Såg filmen med riktigt låga förväntningar och blev mycket positivt överraskad. Charlie Hunnam från Sons of Anarchy funkar bra i rollen, och Guy Ritchie har satt en skön särprägel på filmen som gör att den känns fräsch. Se den!

Betyg: 7/10

Star Wars Ep.8: The Last Jedi Betyg: 7/10

Som ett stort Star Warsfan sedan unga år var jag tvungen att pallra mej iväg till biografen vid första tillfälle som gavs för att se den nyutkomna Episod 8. Filmen tar vid där Episod 7 slutade. Ray har hittat Luke Skywalker och försöker få honom att återvända till Rebellstyrkorna för att strida mot The First Order med Snoke och Kylo Ren.

Den här filmen är regisserad och skriven av Rian Johnson, mest känd för Looper, Brick och The Brothers Bloom. Jag kan inte riktigt bestämma mej för om han gör ett bra jobb med filmen eller inte. Emellanåt så irriterar jag mej på hur den är klippt, då den hoppas mellan scener som inte känns färdigberättade. För mej stämmer inte det med hur en Star Warsfilm ska berättas. Episode 8 är inte lika full av hyllningar till de gamla filmerna som Ep 7 var. Det känns faktiskt lite befriande. Samtidigt så är det ett par för många skämt som säger "vi tar inte oss själva alltför seriöst". Det gillar jag inte alls. Star Wars ska ta sig själv på allvar. Men som helhet så är detta är välgjord och spännande film. Det kändes skönt att man inte visst var handlingen var på väg. En väldigt positiv sak med Ep.8 är att den känns som en start på en ny "inriktning" som inte bara snöar tillbaka mot de gamla filmerna. Om filmserien ska kunna leva vidare som måste den utvecklas, och för mej så var Ep. 8 ett tydligt steg i en sådan riktning.

Betyg: 7/10

onsdag 5 juli 2017

Sons of Anarchy Säsong 1-7 (TV-serie) Betyg: 7


Tv-serie om ett motorcykelgäng i Kalifornien. De livnär sig på illegal vapenförsäljning och en hel del av deras förehavanden går långt utanför lagens råmärken. Men serien handlar väldigt mycket om deras privatliv och relationer. Givetvis så trasslar deras laglösa liv till det så att det ger konsekvenser även för deras nära och kära. Det är balansen mellan dessa världar som gör serien verkligt intressant. Det är fascinerande hur snabbt man börjar hålla på dem och hoppas att de ska klara sig undan utan konsekvenser trots att de har begått grova brott.

Serien är föredömligt bra castad. Charlie Hunnan spelar huvudpersonen Jax. Ron Perlman spelar hans styvpappa och MC-klubbens ledare Clay. Båda är riktigt bra i sina roller, men jag blir allra mest imponerad av Kate Segal som spelar Jax mamma Gemma. Kate vet ni alla vem hon är. Hon spelade nämligen Peggy Bundy i Våra värsta år (Married with children). Här får man se en helt annan sida av hennes skådespelartalang i en 100% seriös roll. Hon är riktigt riktigt bra!! (Hon vann också en Golden Globe för denna roll.) Det finns flera andra fascinerande karaktärer som är välspelade. En del av seriens charm är att de fått ihop ett så spännande persongalleri.

Sons of Anarchy är bitvis en suverän tv-serie. Dock så går en del säsonger lite på halvfart och det blir faktiskt lite väl utdraget till slut. Det gick inte att sluta titta på den för man ville verkligen veta hur det skulle gå för karaktärerna. När den är som bäst så är den värd två betyg högre.

Betyg: 7/10

tisdag 4 juli 2017

The Grimsby Brothers (a.k.a. Grimsby) (2016) Betyg: 8/10


Okej, jag älskar Sacha Baron Cohen. Vem, säger kanske du? Borat och Ali G! Aha, då är alla med. Efter att ha gjort ett gäng filmer där han interagerar med intet ont anande "vanliga människor" så har han blivit så igenkänd att han nu får fokusera på att göra "normala" spelfilmer. Nu vet jag inte om det är så värst mycket som är normalt med The Brothers Grimsby, men ändå...

Sacha spelar Nobby, en engelsk arbetsklasskille som i barndomen förlorade sin bror och som sedan dess har han letat efter honom. Plötsligt får han upp ett spår och ger sig av för att hitta honom. Det visar sig att hans bror Sebastian (Mark Strong) är en hemlig agent. Plötsligt så dras Nobby in en jakt på liv och död tillsammans med sin ofrivillige bror.

Storyn är på sätt och vis ganska ointressant. Det är situationerna som Sacha försätter sig och brodern i som gör filmen underhållande. På samma sätt som i hans tidigare produktioner så har han en sällan skådad känsla för det absurda, och han är som ni säkert vet inte rädd för att gå över gränser och chockera. Visst är det pubertalt och definitivt fjantigt emellanåt, men det är också sjukt roligt (med betoning på sjukt!).

Jag rekommenderar en och en halv timmes skratt tillsammans med Bröderna Grimsby.

Betyg: 8/10

måndag 3 juli 2017

We Are Twisted Fucking Sister (2014) Betyg: 7/10


De flesta av oss känner Twisted Sister som bandet som slog igenom några år in på 80-talet med hits som I Wanna Rock och We're Not Gonna Take It. Den här filmen handlar om en tid långt före detta. Faktum är att berättelsen slutar med god marginal innan deras stora kommersiella genombrott. Och trots att filmen är fullspäckad med deras musik, så är får vi inte höra de "sentida" låtarna. Detta kanske en del av er tycker låter som en trist och ointressant film. Sanningen är att ni kunde inte ha mer fel. Filmen berättar om när bandet i mitten på 70-talet börjar bygga upp en stor grupp fans som följer dem i och omkring New York där bandet bildades. Det är fascinerande att höra om hur de lyckas sälja ut klubbar med flera tusen personer trots att de inte ens hade fått ge ut en skiva. Skivbolagen ville inte ens ta i dem med tång trots att de hade så många trogna fans. Gruppen lever utan problem på sin musik under flera år men börjar till slut att fundera på att ge upp och lägga ned bandet eftersom de känner att de aldrig kommer att kunna få ta nästa steg.

Storyn är riktigt fascinerande och mycket sevärd. Ska man var kritiskt till det hela så är det väl så att filmen inte är riktigt lika bra som själva storyn. Definitivt sevärd för alla rockfans, oavsett vad man har för åsikt om 80-talets överexponerade Twisted Sister.

Betyg: 7/10

Three Kings (1999) Betyg: 3/10


Kuwaitkriget håller på att ta slut. Några amerikanska soldater får nys om ett ställe där Saddam har guld gömt och ger sig av för att försöka hitta det.

Three Kings försöker att vara rolig, spännande, känslosam och cool kors och tvärs. Det blir sällan bra! Och Three Kings lider rejält av detta. George Clooney, Mark Wahlberg och Ice Cube är osedvanligt bleka i filmen. Inte mycket som är på plussidan alls faktiskt.

Betyg: 3/10

söndag 2 juli 2017

T2 Trainspotting (2017) Betyg: 8/10



20 år senare så fick Trainspotting oväntat en uppföljare med det underfundiga Schwarzeneggerflirtande namnet T2. Det var med stort intresse och lika stor skepsis som jag gav mej an att se uppföljaren. För visst så kände jag till att Irvine Welsh som skrev boken som låg till grund för den första filmen efter hand har skrivit ett par nya böcker med karaktärerna från den. Det har varit rykten om att regissören Danny Boyle har lekt med tanken att göra en film till, men det var några år sedan jag hörde dem. Till härom året, då det aviserades att en uppföljare skulle spelas in.

Vad i hela världen ska man kunna addera till den första filmen frågade jag mig. Det kändes fullkomligt överflödigt, och sannolikt med en kass film som följd...

T2 utspelar sig 20 år efter den första filmen. Renton som kom iväg med pengarna har levt utomlands, men kommer plötsligt tillbaka till Skottland. Där konfronteras han med sina gamla vänner. De som han stal pengar för. Medan han med dessa som bas har lyckats bryta sig loss från sitt gamla liv, så har vännernas liv utvecklats på ett mer förutsägbart sätt.

Chockerande nog så är T2 nästan lika bra som den första filmen. Den är precis så bra som man kan hoppas och önska sig att en toppfilms uppföljare ska vara, men som så få klarar av att leva upp till. Den flirtar ytterst smakfullt med den första filmen, istället för att överexponera oss för nostalgi. Jag är grymt imponerad! Åter igen så snuddar filmen på ett snäpp bättre betyg, men det känns respektfullt och likaså korrekt att den ska ha ett snäpp lägre betyg än föregångaren.

Betyg: 8/10

Trainspotting (1996) Betyg: 9/10



Ett gäng ungdomar utan en tro på någon som helst mening med livet driver runt i Edinburgh. Droger är en del i vardagen, liksom brott.

Lysande film som på ett stundtals humoristiskt, stundtals skrämmande sätt visar upp baksidorna med att ta heroin utan att på något sätt försöka glorifiera det. Renton (Ewan McGregor) vill ha något mer i livet och försöker att hitta en väg ut, medan några av kompisarna kanske inte ens tänker tanken. De umgås med den kriminella psykopaten Begbie som är drogmotståndare. Ja, inte alkohol då såklart.

Ewan är riktigt bra i rollen, men det är Robert Carlyle som spelar Begbie som stjäl i princip varenda scen som han medverkar i.

Otroligt bra film snudd på allra högsta betyg. Fantastiskt bra manus (Oscarsnominerat), bra berättat med grym filmmusik som vävs in strålande i filmen (Hej Iggy Pop!).  Om du mot all förmodan missade denna 90-talsfilm så är det aldrig för sent att ta ikapp det nu. Och den är definitivt värd att se om, flera gånger.

Betyg: 9/10

lördag 1 juli 2017

Quick Change (1990) Betyg: 7/10


Komedi från 1990 med Bill Murray i huvudrollen,  uppbackad av Randy Quaid och Geena Davis. Bill spelar Grimm som klädd som en clown går in på en bank i NYC precis vid stängningsdags och rånar den. Polisen kommer och det blir en gisslansituation, men Grimm har en smart plan på hur han ska ta sig därifrån. Men det visar sig att det svåra var inte att ta sig ut från banken, utan att ta sig från New York.

Som jag ofta påpekat så åldras ofta komedier dåligt. Det var dock inte fallet för Quick Change, som i mångt och mycket känns helt modern. Bra film!

Betyg: 7/10

torsdag 23 mars 2017

Cruel Intentions (1999) Betyg: 8/10


Två rikemansbarn och tillika styvsyskon i New York lever självupptagna liv där de leker med andra människors känslor. Ett vad mellan dem två sätter den nya rektorns dotter i skottlinjen.

Tonårsfilm? Fjantig sörja? Ja, det är nog en slutsats som man lätt kan dra vid en första anblick. I synnerhet kanske när filmen kom i slutet på 90-talet och med huvudrollsinnehavare som Ryan Phillipe, Sarah Michelle Gellar och Reese Witherspoon. Men inget kan vara mer fel tycker jag. Det här är faktiskt en riktigt bra film. Spännande, bra karaktärer och välskrivet manus. Visst finns det en eller annan scen där någon av skådespelarna inte riktigt bär filmen så som den förtjänar, men det förstör inte upplevelsen för mej. Om du har missat Cruel Intentions, eller struntat i den pga av du dömt ut den i förväg, så förslår jag att du ger den chansen.  Det kom ett par "uppföljare" till denna framgångsrika film, men de har jag inte sett eftersom de verkar vara rätt bleka.

Betyg: 8/10

onsdag 22 mars 2017

Ray (2004) Betyg: 6/10


Biografi om den blinda musikern Ray Charles liv. Vi får följa hans karriär i med och motgång, hans drogmissbruk och hans otrohetshistorier.I jämförelse med Walk The Line om Johnny Cash så är detta en ganska blek och endimensionell film. Det hindrade inte att Jamie Foxx vann en Oscar för huvudrollen. Hans insats är definitivt riktigt bra, så det har jag inga invändningar emot. Filmen är sevärd, men definitivt ingen toppfilm.

Betyg: 6/10


tisdag 21 mars 2017

The Accountant (2016) Betyg: 7/10


Ben Affleck spelar en superskicklig revisor som led av autism som barn, men som har lärt sig att hantera detta och fungera hyggligt bra i sociala sammanhang nu i vuxen ålder. Han jobbar på resande fot och tar supersvåra uppdrag där alla andra går bet. Hans senaste uppdrag blir hastigt avbrutet när han börjat göra genombrott att lösa det. Plötsligt så verkar han vara en jagad man. Han har hittat något som de inte ville att han skulle se.

Jag hör ju till den minoritet som verkligen gillar Ben Affleck som skådis, även om jag tror att många fler fattar vad grym han är som manusförfattare och regissör. Det här är inte någon av hans alldra bästa filmer, men den är definitivt en riktigt bra film.

Betyg: 7/10

måndag 20 mars 2017

Spectral (2016) Betyg: 5/10

Ett gäng soldater i krig blir anfallna av övernaturliga väsen. FIlm som fångades upp av Netflix och hade sin premiär via dem. Bitvis bra, men egentligen inget som vi inte har sett förut.

Betyg: 5/10

Westworld (1973) Betyg: 7/10


En nöjespark i en nära framtid där rika människor kan interagera med människolika robotar i autentiska miljöer som Vilda Västern, Romarriket eller Medeltiden. Helt utan konsekvenser kan gästerna t ex ha sex eller döda. Ett sätt att leva ut sina vildaste fantasier med andra ord. Men som vanligt så lurar oftast tekniken oss i sådana här berättelser. Några av robotarna blir medvetna och börjar emotsätta sig behandlingen.

Nyligen har HBO gjort en tv-serie av denna Michael Crichtonberättelse. Men för 40 år sedan så var det en film med Yul Brynner och James Brolin i huvudrollerna. TV.serien är smått lysande, men faktum är att filmen är otroligt imponerande med tanke på att den är över 40 år gammal. Jag gillade den verkligen som ett kul komplement till tv-serien.

Betyg: 7/10


Futureworld (1976) Betyg: 5/10


Uppföljaren till filmen Westworld (nu en tv-serie). Denna utspelar sig ett par år efter haveriet i den förra filmen. Vi får följa två reportrar som kommer till nyöppningen av nöjesfältet. Den ena av dem (Peter Fonda) är där för att hitta problem med anläggningen för att kunna exponera detta i pressen.

Tyvärr en betydligt sämre film än den första. Inte helt oäven, men ett par snäpp sämre.

Betyg: 5/10

söndag 19 mars 2017

The Missing Säsong 1-2 (TV-serie) (2014-2017) Betyg: 9/10


Spännande BBC-dramaserie om ett par föräldrar som söker efter sin försvunna (bortrövade?) son. På en semester i Frankrike så försvinner plötsligt den engelske pojken och blir inte återfunnen snabbt trots stora insatser. Julien Baptiste, en skicklig och rutinerad fransk polis leder sökandet. Vi får parallellt följa jakten både vid händelsen och åtta år senare. Oerhört skickligt berättad tv-serie. Den hoppar mellan de olika tidsperioderna på ett lysande sätt, samtidigt som nya karaktärer introduceras efter hand. Det gör att handlingen växer på ett spännande sätt från avsnitt till avsnitt.

I säsong 2 så får vi återknyta bekantskapen med Julien Baptiste, då på jakt efter en försvunnen tonårsflicka.

Fantastiskt bra tv-serie som jag varmt rekommenderar, samtidigt som jag nu hoppas på ytterligare säsonger.

Betyg: 9/10

lördag 11 mars 2017

En underbar jävla jul (2015) Betyg: 1/10


Ett gaypar bjuder in sina familjer för att fira jul tillsammans.

Vidrig prettofilm av Helena Bergström. Så fruktansvärt dålig att den inte går att se. Det är mer behagligt att stoppa fingrarna i ett eluttag än att se den här bedrövligt dåliga filmen.

Betyg: 1/10



lördag 25 februari 2017

Oscarsgalan 2017 - Fredrik tippar vinnarna

Söndagen den 26 februari är det dags på årets Oscarsgala - The Acadamy Awards. Som vanligt så tippar jag årets vinnare. Och även det som vanligt så har jag hoppat över ett antal kategorier eftersom jag tycker att de är fullkomligt omöjliga att antingen värdera eller så har jag inte sett bidragen.

Mitt dilemma i år är att jag tyckte rätt illa om La La Land, den mest nominerade filmen (14). Den ”borde” enligt all logik dra hem ett gäng statyetter, men jag tänker inte satsa mina pengar på den eftersom den inte föll mej i smaken.

Best Motion Picture of the Year
NOMINEES
Arrival
Fences
Hacksaw Ridge
Hell or High Water
Hidden Figures
La La Land
Lion
Manchester by the Sea
Moonlight

Många bra filmer i år. Hacksaw Ridge är definitivt med i matchen, Fences är stark, Lion är engagerande. La La Land är mest hypad i år, men jag tyckte den var rätt kass. För mej är Manchester by the Sea utan tvekan årets bästa film .
Mitt tips: Manchester by the Sea
Om den inte vinner så är jag rädd att det är La La Land som tar hem det.


Best Performance by an Actor in a Leading Role
NOMINEES
Manchester by the Sea: Casey Affleck
Hacksaw Ridge: Andrew Garfield
La La Land: Ryan Gosling
Captain Fantastic: Viggo Mortensen
Fences: Denzel Washington
Mitt tips: Casey Affleck, som var helt suverän i Manchester. Hans livs roll!
Garderar mej med Denzel Washington som var helt strålande i Fences.


Best Performance by an Actress in a Leading Role
NOMINEES
Elle: Isabelle Huppert
Loving: Ruth Negga
Jackie: Natalie Portman
La La Land: Emma Stone
Florence Foster Jenkins: Meryl Streep

Jag har sett Meryl Streep var mycket, mycket bättre i andra roller. Natalie Portman gör en bra Jackie Kennedy, men jag tror inte att det räcker. Emma Stone har också varit bättre, och då i BRA filmer. Det borde stå mellan Isabelle Huppert och Ruth Negga.
Mitt tips: Isabelle Huppert var imponerande i Elle. Det borde räcka.


Best Performance by an Actor in a Supporting Role
NOMINEES
Moonlight: Mahershala Ali
Hell or High Water: Jeff Bridges
Manchester by the Sea: Lucas Hedges
Lion: Dev Patel
Nocturnal Animals: Michael Shannon
Mitt tips: Dev Patel i Lion. Han slår nog igenom på riktigt nu.
Garderingen hamnar hos Jeff Bridges som var lysande, men det är han ju nästan alltid.


Best Performance by an Actress in a Supporting Role
NOMINEES
Fences: Viola Davis
Moonlight: Naomie Harris
Lion: Nicole Kidman
Hidden Figures: Octavia Spencer
Manchester by the Sea: Michelle Williams
Mitt tips: Viola Davis i Fences


Best Achievement in Directing
NOMINEES
Arrival: Denis Villeneuve
Hacksaw Ridge: Mel Gibson
La La Land: Damien Chazelle
Manchester by the Sea: Kenneth Lonergan
Moonlight: Barry Jenkins
Mitt tips: Manchester by the Sea
Garderingen får tyärr hamna hos La La Land.


Best Original Screenplay
NOMINEES
Hell or High Water: Taylor Sheridan
La La Land: Damien Chazelle
The Lobster: Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou
Manchester by the Sea: Kenneth Lonergan
20th Century Women: Mike Mills
Mitt tips: Manchester by the Sea
Garderingen går till The Lobster vars manus var annorlunda och välskrivet.


Best Adapted Screenplay
NOMINEES
Arrival: Eric Heisserer
Fences: August Wilson, Posthumous nomination
Hidden Figures: Allison Schroeder, Theodore Melfi
Lion: Luke Davies
Moonlight: Barry Jenkins, Tarell Alvin McCraney
Mitt tips: Fences. En manusförfattare som dog för 12 år sedan, vars film äntligen blivit gjord (med den äran) borde väga tungt.


Best Achievement in Cinematography
NOMINEES
Arrival: Bradford Young
La La Land: Linus Sandgren
Lion: Greig Fraser
Moonlight: James Laxton
Silence: Rodrigo Prieto
Mitt tips: La La Land. För snygg, det var den definitivt.


Best Achievement in Costume Design
NOMINEES
Allied: Joanna Johnston
Fantastic Beasts and Where to Find Them: Colleen Atwood
Florence Foster Jenkins: Consolata Boyle
Jackie: Madeline Fontaine
La La Land: Mary Zophres
Mitt tips: La La Land


Best Achievement in Sound Mixing
NOMINEES
Arrival: Bernard Gariépy Strobl, Claude La Haye
Hacksaw Ridge: Kevin O'Connell, Andy Wright, Robert Mackenzie, Peter Grace
La La Land: Andy Nelson, Ai-Ling Lee, Steven Morrow
Rogue One: David Parker, Christopher Scarabosio, Stuart Wilson
13 Hours: Greg P. Russell, Gary Summers, Jeffrey J. Haboush, Mac Ruth
Mitt tips: La La Land. Är det en musikal så är det....


Best Achievement in Sound Editing
NOMINEES
Arrival: Sylvain Bellemare
Deepwater Horizon: Wylie Stateman, Renee Tondelli
Hacksaw Ridge: Robert Mackenzie, Andy Wright
La La Land: Ai-Ling Lee, Mildred Iatrou
Sully: Alan Robert Murray, Bub Asman
Mitt tips: La La Land igen.


Best Achievement in Makeup and Hairstyling
NOMINEES
A Man Called Ove: Eva Von Bahr, Love Larson
Star Trek Beyond: Joel Harlow, Richard Alonzo
Suicide Squad: Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini, Christopher Allen Nelson
Mitt tips: Eva Von Bahr, Love Larson. Vi kan väl hoppas på att ett par svenskar tar hem priset.


Best Achievement in Music Written for Motion Pictures (Original Score)
NOMINEES
Jackie: Mica Levi
La La Land: Justin Hurwitz
Lion: Dustin O'Halloran, Volker Bertelmann
Moonlight: Nicholas Britell
Passengers: Thomas Newman
Mitt tips: La La Land


Best Foreign Language Film of the Year
NOMINEES
A Man Called Ove, Sweden
The Salesman, Iran
Tanna, Australia
Toni Erdmann, Germany
Land of Mine, Denmark
Mitt tips:The Salesman, men vi kan väl hoppas på En Man som heter Ove.


Best Achievement in Production Design
NOMINEES
Arrival: Patrice Vermette, Paul Hotte
Fantastic Beasts and Where to Find Them: Stuart Craig, Anna Pinnock
Hail, Caesar!: Jess Gonchor, Nancy Haigh
La La Land: David Wasco, Sandy Reynolds-Wasco
Passengers: Guy Hendrix Dyas, Gene Serdena

Mitt tips: La La Land

Hidden Figures (2016) Betyg: 8/10


En annorlunda vinkling på kampen mellan USA och Sovjets tvekamp om att bli först ut i rymden. Här får vi följa en trio svarta kvinnor som jobbar för NASA. I 1960-talets USA så var det ingen fördel att vara en svart kvinna om man ville göra karriär, vilket till en början avspeglar sig i vilken slags arbeten de får utföra och hur de behandlas. Men genom järnvilja och kompetens så kommer de alla tre att ha avgörande roller i att skapa historia.

Givetvis så är även detta en verklighetsbaserad film. Den börjar rätt fjantigt faktiskt, men efter ett tag så blir den oerhört engagerande och medryckande. Tre Oscarsnomineringar i tunga kategorier känns välförtjänt. Se den!

Betyg: 8/10

fredag 24 februari 2017

20th Century Women (2016) Betyg 6/10

Året är 1979 i Kalifornien. Dorothea och hennes 15-åriga son Jamie lever tillsammans med två inneboende. Ganska ofta är Jamies bästa kompis Julie också där. Dorothea känner att det är svårt att fostra sonen på egen hand och ber om hjälp av Julie och den 28-årige inneboende Abbie.

Rätt bra rulle med Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig och Billy Crudup. Tycker kanske inte att den hör riktigt hemma på Oscarsgalan där den har nominerats för bästa manus. Kort sagt så är den bra, men inte lika bra som den försöker att vara.

Betyg: 6/10


torsdag 23 februari 2017

Elle (2016) Betyg: 6/10


En medelålders kvinna i karriären blir överfallen och våldtagen i sitt eget hem. Hon börjar på egen hand försöka att spåra gärningsmannen.

Fransk film av hög kvalitet. Isabelle Huppert är är riktigt bra i huvudrollen och hon är nominerad till en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för den. Men karaktären hon spelar är för störd för att hon ska kunna vinna tror jag. Klart sevärd film i alla fall.

Betyg: 6/10

onsdag 22 februari 2017

Doctor Strange (2016) Betyg: 7/10


Marvelfilm om Doctor Strange och hans övernaturliga krafter. Den arroganta läkaren råkar ut för en självorsakad bilolycka som gör att han inte längre kan använda sina händer för att operera. Som en sista utväg söker han hjälp inom alternativ medicin i Asien.

Filmen är enormt hyllad, men jag blev aningen besviken. Bra - ja, men kanske inte toppen. Älskar genren och det är defintivt en välgjord film. Alltid kul att se Benedict "Sherlock" Cumberbatch som spelar titelrollen.

Betyg: 7/10

måndag 20 februari 2017

Live By Night (2016) Betyg: 8/10

Efter att ha slagits i första världskriget kommer Joe hem till Boston. Han vill inte längre underkasta sig regler och väljer en ny väg som leder till ett liv som gangster.

Live By Night floppade rejält på biograferna i USA och fick bitvis rätt dåliga recensioner. Många älskar att dissa Ben Affleck, men jag är inte en av dem. Visst har han gjort några ostiga filmer, men också en hel del riktigt bra. Här har han regisserat och skrivit manus baserat på en bok av Dennis Lehane. Dessutom spelar han huvudrollen. Som jag tidigare har konstaterat så är han en lysande regissör. Och han fungerar klanderfritt i den här rollen.

Filmen kom efter årsskiftet så den är inte med i Oscarsmatchen den här gången, och om man ska tro vad de flesta verkar tycka så är den inte det nästa år heller. Det spelar ingen roll. Jag tycker att det är en riktigt bra film med spänning, hjärta och nerv. Se den på bio nu!

Betyg: 8/10

söndag 19 februari 2017

Hector and the search for happiness (2014) Betyg: 7/10


Handlar om psykologen Hector som i ett utlopp för en existentiell kris ger sig ut på en resa runt världen för att försöka hitta och förstå vad lycka är.

Charmig och tankvärd med med Simon Pegg i huvudrollen. Mycket sevärd! Varför gick denna film så spårlöst förbi?

Betyg: 7/10

Stonehearst Asylum (2014) Betyg:4/10


Baserat på en novell av Edgar Allen Poe får vi möta den nyutexaminerade läkaren som tagit anställning på ett mentalsjukhus. Han reagerar kraftigt på de extrema bahandlingsmetoderna, men vet inte hur han ska agera.

"Ingen är den de verkar vara." Så såldes filmen in. Så må också vara fallet, men Stonehearst Asylum är ändå en besvikelse tyckte jag. Har du sett lite film så kan du förutse hur handlingen ska utvecklas. Många namnkunniga skådespelare så som Michael Caine, Kate Beckinsale, Ben Kingsley, Jim Sturgess. Det räcker inte alltid för att de ska blir bra.

Ingen katastrofdålig film, utan bara påtagligt medelmåttig.

Betyg: 4/10

For your Consideration (2006) Betyg: 7/10


Änu en av Christopher Guests mockumentarys. Den här gången handlar det om en filminspelning som plötsligt börjar bli omskriven som en framtida Oscarskandidat. Jag älskar Guests humor, och blir itne besviken den här gången heller. Men på sätt och vis så återupprepar han sitt koncept väldigt mycket film efter film. En ny ram, nya galna karaktärer, nya (mestadels) skämt. Men mycket känns bekant från Best In Show eller This is Spinal Tap, vilka båda är brillianta komedier.

For your Consideration är en bra komedi med betydligt fler asgarv än genomsnittet. Det är inte det sämsta tycker jag!

Betyg: 7/10

lördag 18 februari 2017

Donnie Darko (2001) Betyg: 9/10


Klassisk och bejublad film från 2001. Handlar om tonåringen Donnie Darko som har en del psykiska problem som han försöker hålla stången med sin medicin. Men han plågas av syner av en märklig kanin som förutspår undergången. Han får även Donnie att utföra en del brott.

Nästan galet bra berättad film. Spännande och underbart annorlunda. Richard Kelly skrev och regisserade filmen. Han förutspåddes en lysande framtid, men tyvärr så har hans filmer efter Donnie Darko aldrig varit i närheten av genpombrottsfilmens. Likheterna mellan honom och M Night Shyamalan (The Sixth Sense) är påtaglig. Jake Gyllenhaal slog igenom i titelrollen. Han backas upp av sin syster Maggie, Patrick Swayze, Drew Barrymore, Seth Rogen och ett gäng aningen mindre namnkunniga skådespelare som du likväl känner igen.

En film att se och se om igen.

Betyg: 9/10

Frozen (Frost) (2013) Betyg: 8/10


En av de bästa animerade filmerna under de senaste åren. De flesta har sett den så vi stannar där.

Betyg: 8/10

Mission: Impossible - Rouge Nation (2015) Betyg: 6/10



Jag är inget jättefan av filmserien, men det här är habil underhållning. Tom Cruise backas förtjänstfullt upp av Jeremy Renner, Simon Pegg och Ving Rhames.

Bra kvällsunderhållning.

Betyg: 6/10

Europa Report (2013) Betyg: 7/10


Lågbudgetfilm om en resa till en av Jupiters månar där man tror att det kan finnas en miljö där liv kan existera. Filmen berättas som klipp ibland videodagböcker och dokumentation från resan.

Överraskande bra!

Betyg: 7/10

The Salesman (Forushande) (2016) Betyg: 6/10

Ett gift par där båda är skådespelare bor i ett hus i Teheran som börjar rasa. De får en ny lägenhet där en kvinna av tveksam karaktär bott tidigare och har fortfarande sina saker kvar. En kväll så är hustrun ensam hemma och tror att hon buzzar in maken i huset. Men det är en inkräktare som söker den tidigare lägenhetsinnehavaren. 

The Salesman är Irans kandidat till att vinna en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film. Även om jag måste erkänna att jag har ett visst motstånd till filmer som är på språk som jag inte förstår (danska är undantaget) så var detta inte tokigt alls. Det är intressant att se dynamiken mellan människor i en kultur som är så annorlunda mot vår västerländska, även om det ibland gör att man har lite svårt att förstå hur människorna i filmen agerar. Kommer den att rå på Ove? Ja, det skulle jag faktiskt tro att den gör. 

Betyg: 6/10

fredag 17 februari 2017

Roadies (TV-serie) Säsong 1 (2016) Betyg: 7/10


Ganska charmig TV-serie av Cameron Crowe (Jerry Maguire, Almost Famous och Pearl Jam-dokumentären PJ20). Handlar om ett gäng roadies, dvs personerna som jobbar bakom scenen när ett rockband är på turné. Bandet är med i periferin, det här handlar om roddarna. Bortser man från lite anekdoter som förmodligen kommer från Camerons egna erfarenheter som rockjournalist så är det en ganska normal tv-serie. Problemet är att sammanhanget är kanske inte tillräckligt lockande för den breda publiken, vilket gjorde att den blev nedlagd efter en enda säsong. Cameron har försökt sätta en speciell karaktär på den entimmes långa episoderna, men det klickar inte riktigt. Inte ens för mej. Jag gillade konceptet med nya musikaliska gästartister i all avsnitt, men jag gissar att det förorsakar att många tittare gärna snabbspolar. Slutbetyget är bra men inte magiskt.

Betyg: 7/10


torsdag 16 februari 2017

Toni Erdmann (2016) Betyg: 3/10


Den här tyska filmen tävlar i år om en Oscar med "Ove". Den handlar om pappan som nästlar sig in i sin karriärhungriga dotters liv genom att klä ut sej och kalla sig "Toni Erdmann".

Lite buskisvarning på filmen, då hans utklädnad är rejält fånig. Problemet med filmen är att den aldrig blir direkt rolig. Om man nu inte gillar utklädnadshumor, för mycket mer än så är det inte. Klart överskattad tyckte jag. Även om Ove-filmen inte direkt är storslagen så är den ju betydligt bättre än den här rullen.

Betyg: 3/10

onsdag 15 februari 2017

Nocturnal Animals (2016) Betyg: 4/10



Susan (Nicole Kidman) får ett bokmanus från sin ex-make. Handlingen är störande för henne, då den hon tolkar den som en analogi för deras relation.

Bitvis rätt seg och ingen film man minns särskilt länge. Michael Shannon (Boardwalk Empire) har Oscarsnominerats för sin rollinsats, men jag tycker inte att detta hör till hans bästa insatser.

Betyg: 4/10

tisdag 14 februari 2017

Moonlight (2016) Betyg: 6/10

Åttafaldigt Oscarsnominerat drama där vi får följa en svart kille genom tre faser i livet : barndom, ungdom och vuxen. Han växer upp med sin ensamstående mamma som har drogproblem och har själv svårt för att hitta sin plats i livet. Ett oväntat möte med en vuxen sätter grunden för en förändring.

Jag kan tycka att storyn är stark på många sätt, men den är bitvis lite seg och lyckas inte engagera mej fullt ut hela tiden. Den snubblar på att få ett snäpp bättre betyg, men nådde inte hela vägen fram dit i mitt tycke.

Betyg: 6/10

måndag 13 februari 2017

David Brent: Life On The Road (2016) Betyg: 5/10



David Brent, huvudpersonen i The Office, är tillbaka. 15 år senare så jobbar han som säljare när dokumentärteamet har kontaktat honom för att göra en uppföljare. Han ser detta som chansen att promota sig själv som musiker. Med ett inhyrt band så ger han sig ut på turné.

Ricky Gervais kunde emotstå frestelsen att återbesöka sin genombrottsfigur. Efterlängtat? Ja visst. Men tyvärr så är LOTR (rolig och mycket medveten akronym) inte i närheten av originalseriens nivå. Första halvtimmen går åt till att konstatera att David Brent är precis densamma som han var för 15 år sedan. Tyvärr så tillförs inget som helst nytt. Visst finns det sekvenser som är rätt kul, och Brents musik (som filmen är fullstoppad av) är faktiskt rätt kul emellanåt. Det är den inte riktigt är när man lyssnar på soundtracket isolerat. Den gör sig bäst när man får den i ett sammanhang och kan se Brent framför den.

Jag kan bara ana att Ricky i själva verket är precis som Brent. Han när innerst inne en dröm om att vara rockstjärna. Han har sedan filmen släpptes på bio (nu finns den på Netflix) gjort ett gäng spelningar som David Brent i England.  Detta var en film som jag bara måste se, men tyvärr så hade det nog varit bättre om berättelsen om David Brent hade fått sluta med den fantastiska julspecialen.

Betyg: 5/10

lördag 11 februari 2017

Swedish Dicks (2016) Säsong 1 (TV-serie) Betyg: 4/10


Den svenske DJ:en Axel (Johan Glans) träffar på sin landsman privatdeckaren Ingmar (Peter Stormare) i Los Angeles. Han blir fascinerad och beslutar sig för att byta karriärbana och bli kompanjon till Ingmar.

Lite hypad tv-serie med en del småkul gästskådespelare som Keanu Reeves och Traci Lords. Den är bitvis kul och bitvis mest dum och fånig. Varken Stormare eller Glans gör ju någon särskilt bra insats, rätt taffligt faktiskt. De tio 20-minutersepisoderna plöjer man ju snabbt igenom, och sen glömmer man den nog rätt snabbt igen. Helt okej, men inget mer.

Betyg: 4/10

fredag 10 februari 2017

Midnattssol (TV-serie) (2016) Betyg: 9/10

Ett brutalt mord i Kiruna tvingar dit en fransk polis då offret var en fransk medborgare. Plötsligt så sker ytterligare ett mord....

Nästan galet bra svensk tv-serie. Slår det mesta jag sett sedan först säsongen av Bron. Missa den inte!

Betyg: 9/10


torsdag 9 februari 2017

Westworld Säsong 1 (TV-serie) (2016) Betyg: 9/10

En bit in i framtiden så finns en Western-temapark. Parken är fylld av androider/robotar som vid en först anblick inte kan särskiljas från oss. Människor betalar dyra pengar för att komma dit att leva ut alla sina fantasier helt hämningslöst. Sex eller mord utan några konsekvenser. Självklart så händer det som inte får hända. Vissa av Androiderna börjar bli medvetna om situationen och trots deras programmering så börjar några av dem att göra motstånd.

En serie baserad på Jurassic Park-författaren Michael Crichtons verk. Riktigt tät och spännande. Skickligt berättad för allt är inte som det till en början verkar. Rekommenderas varmt. Lite för brutal för somliga kanske?

Betyg: 9/10