söndag 7 februari 2016

Steve Jobs (2015) Betyg: 6/10

Ännu en film om Steve Jobs. Den här gången har Danny Boyle (Trainspotting) stått för regin, medan Michael Fassbender (Inglorius Basterds) gestaltar Jobs. Filmen utspelas i tre tydliga akter, vilka var och en utspelar sig vid en produktlansering. Detta grepp känns lite konstlat, särskilt som vid varenda en så hamnar Jobs i distraherande situationer där han måste reda ut privata relationer eller arbetsrelationer. Men visst, det är ett dramaturgiskt grepp.

Den här filmen fokuserar inte alls på Jobs "storhetsår" utan den sista akten handlar om återkomsten till Apple. Michael Fassbender spelar riktigt bra och har även fått en Oscarsnominering. Men frågan jag ställer mej är, vilken Steve Jobs är det han gestaltar? Den här filmen försöker framställa personen bakom den publika framgångsrika visionären. En person som saknar mycket i social kompetens och som har svårt att hantera personliga relationer, inte minst med sin dotter. Det känns som att man försöker nyansera bilden av Steve Jobs (eller möjligtvis demonisera honom). Men tyvärr så känns det inte helt trovärdigt rakt igenom.

Missförstå nu inte för detta är en film som jag tyckte var mycket underhållande. Men de ovan nämnda bristerna stör mej lite för mycket för att ge den ett högre betyg. Ser man den som fiction mer än en biografi så tror jag man kan uppskatta den mer.

Betyg: 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar