lördag 6 februari 2016

Creed (2015) Betyg: 7/10


Creed skulle lika gärna kunnat gå under namnet Rocky VII, eftersom den är en ny installation i filmserien om Rocky Balboa.  Härfår vi möta den oäkta sonen till Rockys motståndare och vän Apollo Creed, vars far dog i boxningsringen innan sonen föddes. Sonen Adonis dras mot boxningen, och söker upp Balboa för att få hans hjälp att bli en riktig boxare. Något som Rocky initialt visar motvilja till, men som han så småningom accepterar.

Creed är en film med mycket hjärta precis som den första Rockyfilmen, vilket gör detta till något riktigt bra. Stallone har kanske i mångas ögon något överraskande blivit nominerad för bästa biroll till Oscarsgalan. Det är inte alls oförtjänt, och jag vill påminna er om att Stallone för den första Rockyfilmen nominerades till två Oscars för bästa skådespelare så väl som för bästa manus. Han vann ingen av dem, men filmen tog hem tre Oscars bland annat för bästa film och bästa regi. Efter att detta blev en franchise så är det lätt att glömma att Stallone faktiskt varit med i filmbranschens finrum en gång i tiden.

Invändningen jag har mot filmen är att handlingen i grund och botten är ganska snarlik den första. Det känns som en reboot och jag är tämligen säker på att det kommer att komma fler filmer om Creed framöver. Men likväl så är det en spännande, engagerande, välskriven och välspelad film. Missa den inte!

Betyg: 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar