torsdag 25 februari 2016

Mina favoriter på Oscarsgalan 2016

Jag tycker det som kännetecknar detta filmår är att det inte finns lika solklara favoriter som för ett år sedan. Visst har The Revenant med Leonardo fått massor med nomineringar och kommer säkerligen att ta hem fler statyetter än vad jag tycker att filmen förtjänar. Detta kanske är ett tecken på att jag tycker att årets filmskörd saknar de riktiga höjdarfilmerna. Jag har nu sett de flesta av filmerna som nominerats, med tyngdpunkt på allt som berör de tyngre kategorierna. Det är dessa kategorier som jag nu tänker "spå" vinnarna i. (Jag känner att många av de andra kategorierna är alldeles för svåra att gissa.)

1. BÄSTA FILM
Spotlight
The Revenant
Room
Brooklyn
Bridge of Spies
The Martian
Mad Max: Fury Road
The Big Short
MIN GISSNING:  Jag skulle önska mej att Room vinner, men misstänker att det blir The Revenant

2. BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL
Trumbo: Bryan Cranston
The Revenant: Leonardo DiCaprio
Steve Jobs: Michael Fassbender
The Danish Girl: Eddie Redmayne
The Martian: Matt Damon
MIN GISSNING: Leonardo DiCaprio tar äntligen hem sin efterlängtade Oscar. Det vore skönt för då slutar han förhoppningsvis att söka efter pretentiösa filmroller som enbart verkar syfta efter att han ska kunna ta hem ett sådant pris.Misstänker att främsta konkurrensen kommer från Eddie Redmayne som kanske överspelade lite i sitt pretentiösa könsöverskridande porträtt.

3. BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL
Carol: Cate Blanchett
Room: Brie Larson
Brooklyn: Saoirse Ronan
Joy: Jennifer Lawrence
45 Years: Charlotte Rampling
MIN GISSNING:  För mej så finns det bara en riktig kandidat och det är Brie Larsson. Visst är Jennifer Lawrence riktigt bra i Joy, men hon har redan tagit hem en statyett för ett par år sedan. 

4. BÄSTA MANLIGA BIROLL
Bridge of Spies: Mark Rylance
Creed: Sylvester Stallone
The Revenant: Tom Hardy
Spotlight: Mark Ruffalo
The Big Short: Christian Bale
MIN GISSNING: Knivig kategori men jag tror att Tom Hardy tar hem statyetten. Konkurrensen är hård, inte minst från Christian Bale och förvisso kanske även Sylvester Stallone är med i leken.

5. BÄSTA KVINNLIGA BIROLL
The Hateful Eight: Jennifer Jason Leigh
The Danish Girl: Alicia Vikander
Steve Jobs: Kate Winslet
Spotlight: Rachel McAdams
Carol: Rooney Mara
MIN GISSNING: Oj oj, vilket getingbo. Jag tycker att alla är tänkbara vinnare förutom Rachel McAdams som inte stack ut speciellt i Spotlight. Det vore ju kul med Vikander, men jag satsar nog på Jennifer Jason Leigh.

6. BÄSTA REGI
The Revenant: Alejandro González Iñárritu
Spotlight: Tom McCarthy
Mad Max: Fury Road: George Miller
Room: Lenny Abrahamson
The Big Short: Adam McKay
MIN GISSNING: Alejandro González Iñárritu tar nog hem denna för The Revenant

7. BÄSTA ORIGINALMANUS
Inside Out: Pete Docter (screenplay/story), Meg LeFauve (screenplay), Josh Cooley (screenplay), Ronnie Del Carmen (story)
Straight Outta Compton: Andrea Berloff (screenplay/story), Jonathan Herman (screenplay), S. Leigh Savidge (story), Alan Wenkus (story)
Bridge of Spies: Matt Charman, Ethan Coen, Joel Coen
Ex Machina: Alex Garland
Spotlight: Josh Singer, Tom McCarthy
MIN GISSNING: Här satsar jag på Spotlight, även om jag personligen skulle föredra att Alex Garland fick priset för Ex Machina.

8. BÄSTA MANUS FRÅN FÖRLAGA
The Big Short: Charles Randolph, Adam McKay
Brooklyn: Nick Hornby
The Martian: Drew Goddard
Room: Emma Donoghue
Carol: Phyllis Nagy
MIN GISSNING: Det som verkligen stack ut när jag såg The Big Short var hur otroligt smart och välskrivet manuset var. Jag tycker att den därför är en självklar vinnare!

9. BÄSTA CINEMATOGRAFI
Carol: Edward Lachman
The Hateful Eight: Robert Richardson
Mad Max: Fury Road: John Seale
The Revenant: Emmanuel Lubezki
Sicario: Roger Deakins
MIN GISSNING: Det står mellan The Revenant och The Hateful Eight. Min gissning hamnar på The Hateful Eight som frossar i filmteknisk nörderi.

10. BÄSTA ORIGINALFILMMUSIK
Carol: Carter Burwell
The Hateful Eight: Ennio Morricone
Sicario: Jóhann Jóhannsson
Star Wars: Episode VII - The Force Awakens: John Williams
Bridge of Spies: Thomas Newman'
MIN GISSNING: Ennio Morricone tar hem priset!

11. BÄSTA DOKUMENTÄR
Amy: Asif Kapadia, James Gay-Rees
Cartel Land: Matthew Heineman, Tom Yellin
The Look of Silence: Joshua Oppenheimer, Signe Byrge Sørensen
What Happened, Miss Simone?: Liz Garbus, Amy Hobby, Justin Wilkes
Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom: Evgeny Afineevsky, Den Tolmor
MIN GISSNING: Utan att ha sett någon av de andra så kan jag konstatera att jag var imponerad av Amy, så jag lägger mina pengar på den.

12. BÄSTA ANIMERADE LÅNGFILM
Anomalisa: Charlie Kaufman, Duke Johnson, Rosa Tran
Inside Out: Pete Docter, Jonas Rivera
Shaun the Sheep Movie: Mark Burton, Richard Starzak
When Marnie Was There: Hiromasa Yonebayashi, Yoshiaki Nishimura
Boy & the World: Alê Abreu
MIN GISSNING: Skulle bli förvånad om någon kan rucka på Inside Out, vilken var en riktigt bra film. 


På söndag kväll får vi se hur det går....


onsdag 24 februari 2016

Carol (2015) Betyg: 7/10

1950-talsrulle (utspelar sig då) som handlar om den unga Therese (Rooney Mara) som jobbar på ett varuhus där hon träffar Carol (Cate Blanchett) som är inne och handlar. De två dras till varandra och börjar umgås. Men Carol som precis befinner sig i skilsmässa från sin man blir plötsligt konfronterad med sett "osedliga leverne" av makens advokater och riskerar att helt förlora vårdnaden om parets dotter.

Snyggt välspelat drama som inleder lite försiktigt, men som växer sig riktigt stark mot slutet. Hela sex Oscarsnomineringar. Cate Blanchett är Oscarsnominerad för titelrollen, men jag tror hon får svårt att ro i land gubben. Rooney Maras insats är i mitt tycke snäppet vassare, men konkurrensen i bästa birollskategorin är värsta getingboet. Jag tror inte att man får någon Oscar i de tyngsta kategorierna åtminstone. Men filmen är ett mycket bra drama som rekommenderas.

Betyg: 7/10

måndag 22 februari 2016

Pretty Woman (1990) Betyg: 7/10

Den klassiska moderniserade askungesagan från 90-talets början. Julia Roberts spelar den prostituerade Vivian som faller för den stilige rika torsken Edward (Richard Gere). Detta är ju en av den tidens mest populära tjejfilmer, vilket idag kan synas lite märkligt eftersom den lite glorifierar prostitution. Det som mest fascinerar mej med filmen när jag nu återsett den är att den faktiskt har ett riktigt bra manus, skickliga insatser av huvudrollsinnehavarna och mycket charm och nerv. Jag förvånas över att jag verkligen tycker att det här är en bra film.

Betyg: 7/10

söndag 21 februari 2016

The Truman Show (1998) Betyg: 8/10

Truman Burbank lever till synes ett alldeles normalt småstadsliv med sin fru och bästa kompis. Tror han. För i själva verket är han omvetandes stjärnan i en tv-show som sänder oavbrutet dygnet runt, och alla andra är skådespelare som interagerar med honom. Men Truman börjar en dag ana att något är konstigt med hans värld....

Definitivt en av Jim Carreys allra bästa filmer. Det här är ingen helgalen knasfars som en del andra filmer. Istället så är det en tankvärd  (men likväl rolig) film som jag har sett om hur många gånger som helst. Riktigt bra helt enkelt!

Betyg: 8/10

lördag 20 februari 2016

Terminator Salvation (2009) Betyg: 5/10

Av någon anledning så har jag aldrig kommit mig för att se den här Terminatorfilmen. Den är långt ifrån den mest uppskattade, och jag kan bara konstatera att jag tycker att det är den sämsta i serien. Handlingen är ganska torftig och tyvärr så kan jag bara konstatera att man här får Christian Bale när han är som sämst. Bara för de riktiga fansen.

Betyg: 5/10

fredag 19 februari 2016

She's funny that way (2014) Betyg: 7/10

Handlingen kretsar kring ett en teateruppsättning i New York och det finns relationer åt alla håll som gör att det är rätt komplicerat. Men det går inte riktigt överstyr och blir en förvecklingsfars med slå i dörrar och gömma sig under sängen/garderoben. Lite metafilmsvarning. Lite Woody Allenvarning. Men framför allt en förtjusande liten film.

Betyg: 7/10

Battle Royale (2000) Betyg: 5/10

En skolklass placeras på en öde ö med ett uppdrag. De har 72 timmar på sig att utkämpa Battle Royale, på liv och död. Endast en ensam vinnare kan lämna ön levande.

Filmen kom år 2000, långt före t ex Hunger Games. När jag såg den då tyckte jag att den var annorlunda och gillade den skarpt. Idag så känns den lite halvt passé, då den är uppenbart en B-film. Räknas som en kultklassiker idag, och många ger den ett betydligt högre betyg än vad jag gör. Nämnde jag att den är japansk?

Betyg: 5/10

Pride and Prejudice (1995) (TV-serie) Betyg: 7/10

Klassisk BBC-serie som givetvis är baserad på Jane Austens roman. 1800-talsromantik om familjen med fem döttrar och deras interaktion med rika potentiella makar Familjen har ett par svåra problem. Det finns ingen son i familjen som kan ärva fadern om han skulle dö. Istället så riskerar de bli satta på bar backe i en sådan situation, då en manlig kusin är den arvsberättigade. Dessutom så är det svårt för flickorna att bli bortgifta eftersom familjen är alltför fattiga för att kunna erbjuda en ordentlig hemgift. Med fattiga så menas det då att de bor i en fin herrgård med tjänstefolk. Ingen i familjen arbetar utan de tillbringar sina dagar med att gå på fina danser och att socialisera. En del har det svårt kan man tycka med moderna mått.....

Tv-serien engagerar mej mycket mer än vad jag tror att den ska göra, även om den brister lite i tempo. Colin Firth spelar här sin paradroll som den buttre Mr Darcy. Filmens komiska behållning är Alison Steadman som spelar flickornas avskyvärt smaklösa mamma. Antingen skrattar du eller så kräks du åt hennes märkliga utspel.

Betyg: 7/10

torsdag 18 februari 2016

Me, Earl and the dying girl (2015) Betyg: 7/10

Gymnasiekillen Gregs mamma tvingar honom att umgås med en tjej i klassen som blivit diagnosticerad med cancer. Greg brukar annars mest hålla på och göra filmer tillsammans med kompisen Earl.

Väldigt bra indiefilm. Charmig och engagerande! Värd att se!

Betyg: 7/10

söndag 14 februari 2016

Trumbo (2015) Betyg: 7/10

Ännu en film om kommunistutrensningarna i Hollywood under det kalla krigets tid. Här kretsar handlingen kring manusförfattaren Dalton Trumbo som drabbades hårt, både med ett fängelsestraff och en svartlistning från att jobba. Efter många år fick han upprättelse, vilket inte minst det faktum att Hollywood idag gör filmer som denna visar.

Spännande, engagerande, bra karaktärer.

Betyg: 7/10

Children of Men (2006) Betyg: 8/10

Mörkt framtidsscenario i en värld där 2027 mänskligheten förlorat förmågan att reproducera sig. Den yngsta människan på planeten är strax under 20 år. Sedan dess har ingen fötts. Världen är på väg att kollapsa. I Storbritannien pågår en utrensning av illegala invandrare. Mitt i detta finns Theo Faron (Clive Owen) som dras in i en motståndsrörelses aktiviteter av sin exfru (Julianne Moore).

Riktigt tät och spännande thriller. Verkligen värd att se!

Betyg: 8/10

lördag 13 februari 2016

Dark Places (2015) Betyg: 7/10

När Libby var 8 år mördades resten av hennes familj av hennes storebror. Nu när hon är vuxen så har hon fortfarande inte börjat försörja sig själv, utan hon lever på en snabbt sinande fond av försäkringspengar och gåvor från omtänksamma människor som ville hjälpa den lilla flickan som blev ensam i livet. När hon börjar bli i desperat behov av pengar kontaktas hon av en "mordklubb" som vill få fråga henne om hennes upplevelser. Plötsligt så måste hon återbesöka de mörka händelserna i sitt liv...

Charlize Therion gör Libby på ett riktigt bra sätt med hennes egenheter inte minst på den sociala sidan. Filmen baseras på en bok av Gillian Flynn som sedan skrev Gone Girl. Bägge böckerna och filmerna är riktigt bra.

Betyg: 7/10

fredag 12 februari 2016

Spotlight (2015) Betyg: 7/10

Spotlight berättar den sanna historien om en grupp journalister på en av Bostons dagstidningar som i början på 2000-talet gav sig in och undersökte misstankar om katolska prästers sexuella övergrepp på barn. I det starkt katolska Boston är detta inte på något sätt okontroversiellt, och de upptäcker snart att storyn är mycket större än de initialt kunnat ana.

Med en stark uppsättning välrenommerade skådespelare kan det inte bli annat än en välspelad film. Spotlight är mycket välgjord och en bra filmupplevelse. Den har fått inte mindre är sex Oscarsnomineringar, vilket möjligtvis känns något i överkant. För mej är varken Mark Ruffalo eller Rachel McAdams tänkbara att ta hem Oscars för bästa biroller. Jag vill dock understryka att deras insatser är fullgoda, men det är inget som sticker ut på ett sätt att jag tror att det ska räcka hela vägen fram. Den har även nomineringar för bästa film, regi, manus och klipping. Jag kan inte utesluta att den tar hem åtminstone någon av dessa priser, även om det förmodligen kommer att vara min starkaste kandidat i någon kategori möjligtvis undantaget manusklassen.

Spotlight är en mycket intressant och bra film som jag tycker att man bör se.

Betyg: 7/10

torsdag 11 februari 2016

The Danish Girl (2015) Betyg: 6/10

Film baserad på de danska konstnärerna Einar Wegener och hans hustru Gerdas liv. Deras liv och konst utvecklas under tiden som Einar genomgår en förändring där han transformerar sig till en kvinna Lili Elbe. Han var en av de första i världen som genomgick en könskorrigering.

Filmen gör anspråk på att vara en sann berättelse om deras liv, men man kan snabbt hitta att filmen har gjort en del tydliga avsteg från verklighetens händelser. Men kärnan i filmen är sann, relevant och intressant. Alicia Vikander spelar Gerda på ett alldeles strålande sätt med sin svala behagliga utstrålning. Min enda synpunkt på hennes Oscarsnominering är att den var för bästa biroll. I mitt tycke så har den här filmen två tydliga huvudroller, så hon borde ha nominerats där. Även Eddie Redmayne har nominerats för rollen som Einar/Lili. Även om han ger sig hän rollen så är det något i hans framförande som inte riktigt övertygar mej. Jag tror inte riktigt på hans framställning.

Jag måste nog tyvärr säga att jag tycker att som film är The Danish Girl inte lika viktig som den försöker vara. Den är ganska bra, inte dålig på något sätt, men den saknar den där lilla gnistan som kunde ha gjort den magisk. Men alla svenska filmälskare bör se den för att njuta av Alicia Vikander. Det här är kommer inte att vara det sista stora avtrycket hon gör. Hon har potential att gå hur långt som helst! Det såg vi i Ex Machina, och det ser vi här!

Betyg: 6/10

Fantastic Four (2015) Betyg: 6/10

Som jag tidigare har skrivit så har jag alltid haft en förkärlek för serietidningarna om Fantastiska Fyran. Men de filmer som gjordes för 10 år sedan gjorde mej rätt besviken. 2015 gjordes en reboot, och självklart så var jag tvungen att se den. Kraftigt sågad av många recensenter, men jag tycker allt att den är bättre än de föregående filmerna. Detta är en bakgrundsfilm, dvs "hur de blev Fantastic Four". Gillar du genren så ska du se den, tycker jag. Men annars kan du nog stå över den.

Betyg: 6/10

måndag 8 februari 2016

Joy (2015) Betyg: 6/10

Joy är en frånskild tvåbarnsmamma som bor i ett hus med sina barn, sin mamma och sin mormor. Hon var en idérik A-student, men livet tog en annan riktning när hennes föräldrar skildes. Hon har hela livet fått ta hand om alla andra i familjen, inklusive ex.maken och sin pappa. Alla tynger ned henne, och hon får hela tiden kämpa för att hålla sig över ytan.  Idag kämpar hon för att få ihop ekonomin. En dag får hon en idé på en helt ny mopp som är överlägset bättre alla andra på marknaden. Men hon saknar pengarna för att tillverka den, och kunskap om hur den ska säljas.

Jennifer Lawrence är Oscarsnominerad för titelrollen i den här filmen. Fullkomligt rimligt, för hon är (som vanligt) strålande bra. Fast detta är varken den starkaste filmen eller rollen jag sett henne i. Likväl så känns det fullt rimligt att hon skulle kunna plocka hem sin andra Oscar för den här insatsen.

Som helhet är filmen aningen bättre än helt okej. Man sitter och vrider sig över hur tålmodigt Joy står ut med sin familjs dumheter. Handlingen är lite medelmåttig, men det är en fascinerande stark kvinna som står i centrum för handlingen (baserad på en verklig person).  FIlmen är helt klart sevärd, inte minst för Jennifers insats. Fascinerande nog så är ingen av de andra i filmen i närheten av att skina så starkt som vad hon gör i Joy. Och då inkluderar rollistan personer som Robert DeNiro, Isabella Rosselini, Bradley Cooper och Virginia Madsen. Ingen dålig konkurrens.

Betyg: 6/10

söndag 7 februari 2016

Steve Jobs (2015) Betyg: 6/10

Ännu en film om Steve Jobs. Den här gången har Danny Boyle (Trainspotting) stått för regin, medan Michael Fassbender (Inglorius Basterds) gestaltar Jobs. Filmen utspelas i tre tydliga akter, vilka var och en utspelar sig vid en produktlansering. Detta grepp känns lite konstlat, särskilt som vid varenda en så hamnar Jobs i distraherande situationer där han måste reda ut privata relationer eller arbetsrelationer. Men visst, det är ett dramaturgiskt grepp.

Den här filmen fokuserar inte alls på Jobs "storhetsår" utan den sista akten handlar om återkomsten till Apple. Michael Fassbender spelar riktigt bra och har även fått en Oscarsnominering. Men frågan jag ställer mej är, vilken Steve Jobs är det han gestaltar? Den här filmen försöker framställa personen bakom den publika framgångsrika visionären. En person som saknar mycket i social kompetens och som har svårt att hantera personliga relationer, inte minst med sin dotter. Det känns som att man försöker nyansera bilden av Steve Jobs (eller möjligtvis demonisera honom). Men tyvärr så känns det inte helt trovärdigt rakt igenom.

Missförstå nu inte för detta är en film som jag tyckte var mycket underhållande. Men de ovan nämnda bristerna stör mej lite för mycket för att ge den ett högre betyg. Ser man den som fiction mer än en biografi så tror jag man kan uppskatta den mer.

Betyg: 6/10

Begin Again (2014) Betyg: 6/10

En lovande musiker kommer av en slump i kontakt med en misslyckad skivbolagsdirektör. De inleder ett samarbete som skapar möjligheter för dem båda. Underhållande och sevärd film med Mark Ruffalo och Kiera Knightley.

Betyg: 6/10

A Million Ways to Die in the West (2014) Betyg: 4/10

Seth McFarlane har gjort denna westernkomedi som skulle vara en riktig skrattfest. Den är hyggligt kul, men i kombination med en rätt torftig handling och bitvis bedrövliga skådespelareinsatser så räcker den inte alls hela vägen.

Betyg: 4/10

Two Night Stand (2014) Betyg: 7/10


Ett one night stand blir tvunget att förlängas då en snöstorm drabbar New York.

Förvånansvärt välspelat, välskrivet och sevärt. Kul att bli positivt överraskad av en film som jag inte förväntade mig något alls av.

Betyg: 7/10

Aloha (2015) Betyg: 5/10

Ganska misslyckad Cameron Crowe-film om den firade men falnade hjälten som återkommer till militärens tjänst på Hawaii som konsult. Hans brokiga historia ligger som en våt filt i allt han ska företa sig. Ett gäng bra skådespelare, ett halvhyfsat manus, men det lyfter aldrig på allvar.

Betyg: 5/10

Trainwreck (2015) Betyg: 8/10

Amy är tjejen som nog aktar sig för riktiga relationer,bl a genom att vara notoriskt otrogen mot alla killar hon dejtar. En dag så träffar hon Aaron, en "good guy" som verkar vilja fortsätta träffa henne efter ett "one night stand". Självklart så blir detta inte helt okomplicerat.

Riktigt rolig och fartig komedi med Amy Schumer och Bill Hader i huvudrollerna. Rekommenderas för en underhållande kväll med många skratt.

Betyg: 8/10

lördag 6 februari 2016

Focus (20159 Betyg: 6/10

Will Smith spelar en "con man" som tar med en kvinnlig spelare in i gruppen. Det kompliceras av att de parallellt med arbetet inleder en relation med varandra, och det hela leder till att de går skilda vägar. Några år senare möts deras vägar igen...

Rätt bra film, men inte toppklass. Bra fredagsnöje.

Betyg: 6/10

Great Expectations (1998) Betyg: 5/10

Fattigmanssonen och den blivande konstnären Finnegan Bell träffar rikemansdottern Estella och blir för evigt förälskad i henne. Moderniserad version av Charles Dickens klassiska berättelse. Ethan Hawke och Gwyneth Palthrow i huvudrollerna, uppbackade av Robert DeNiro och Anne Bancroft. Gillade den här filmen ännu bättre när den kom, men nu tyclte jag faktiskt att den kändes alldeles för blek.

Betyg: 5/10

Silicon Valley Säsong 2 (TV-serie) (2015) Betyg: 8/10


Säsong 2 av tv-serien om datanördarna i Silicon Valley rullar på med samma höga nivå som säsong 1. Kul och underhållande. Bör ses!

Betyg: 8/10

Midnight in Paris (2011) Betyg: 7/10

Woody Allens film om författaren (Owen Wilson) som under en resa till Paris varje midnatt förs tillbaka till 1920-talets Paris. Charmerande fim som hör till Allens bättre under senare år.

Betyg: 7/10

Avengers: Age of Ultron (2015) Betyg: 5/10

Senaste Marvelfilmen om The Avengers. Här ska de rädda världen mot Ultron. Ja som ni hör så är det ungefär samma handling som vanligt. Men nu ska jag inte negga, för jag gillar den här genren. Men något med Age of Ultron gör att jag inte blir riktigt engagerad. Den kändes tyvärr som ett snäpp sämre än den första filmen.

Betyg: 5/10

Maze Runner: The Scorch Trials (2015) Betyg: 4/10

Andra filmen om Maze Runners. Jag gillade ettan rätt så bra. Tvåan har bra fart och är snyggt gjord. Tyvärr så är det en alldeles för tunn handling så jag tycker att den känns oengagerande.  Kändes som en transportsträcka till nästa .

Betyg: 4/10

Love & Mercy (2014) Betyg: 8/10

Mycket välgjord filmatisering om Beach Boysledaren Brian Wilsons liv. Vi får parallellt följa honom under 60-talet och under 80-talet, spelad av Paul Dano respektive John Cusack. Båda skådespelarna gör detta riktigt bra. Under 60-talet får vi se hur Brians mentala hälsa börjar gå under och han slutar att medverka på bandets turnéer för att istället fokusera på att skriva ny musik till bandet (Pet Sounds). Under 80-talet så möter vi Brian som ett vrak som är omyndigförklarad, men som sakterligen börjar må bättre. utan att vara ett Beach Boys-fan så tycker jag att filmen är fascinerande.

Betyg: 8/10

Dear White People (2014) Betyg: 8/10

Cool indiefilm om ett gäng collageungdomar och rasmotsättningarna som de lever med. Lite av en socialsatir kan man tycka. Även om den rakt igenom inte är varken välskriven och välspelad så har den mycket som gör den speciell och värd att se.

Betyg: 8/10

Creed (2015) Betyg: 7/10


Creed skulle lika gärna kunnat gå under namnet Rocky VII, eftersom den är en ny installation i filmserien om Rocky Balboa.  Härfår vi möta den oäkta sonen till Rockys motståndare och vän Apollo Creed, vars far dog i boxningsringen innan sonen föddes. Sonen Adonis dras mot boxningen, och söker upp Balboa för att få hans hjälp att bli en riktig boxare. Något som Rocky initialt visar motvilja till, men som han så småningom accepterar.

Creed är en film med mycket hjärta precis som den första Rockyfilmen, vilket gör detta till något riktigt bra. Stallone har kanske i mångas ögon något överraskande blivit nominerad för bästa biroll till Oscarsgalan. Det är inte alls oförtjänt, och jag vill påminna er om att Stallone för den första Rockyfilmen nominerades till två Oscars för bästa skådespelare så väl som för bästa manus. Han vann ingen av dem, men filmen tog hem tre Oscars bland annat för bästa film och bästa regi. Efter att detta blev en franchise så är det lätt att glömma att Stallone faktiskt varit med i filmbranschens finrum en gång i tiden.

Invändningen jag har mot filmen är att handlingen i grund och botten är ganska snarlik den första. Det känns som en reboot och jag är tämligen säker på att det kommer att komma fler filmer om Creed framöver. Men likväl så är det en spännande, engagerande, välskriven och välspelad film. Missa den inte!

Betyg: 7/10

fredag 5 februari 2016

Non-stop (2014) Betyg: 6/10

Liam Neeson har hittat en publik för actionfilmerna har numera gör minst en om året. I Non-Stop spelar han en Air Marshal (flygpolis?) som under en transatlantisk resa börjar få mystiska hotfulla SMS som säger att en passagera kommer att dö var 20e minut tills dess att det gjorts en överföring på 150 miljoner dollar till ett utländskt konto.

Full i nivå med flera av hans andra actionfilmer. Välgjort och spännande.

Betyg: 6/10

The Ususal Suspects (1995) Betyg: 9/10

Fem yrkeskriminella hamnar tillsammans i en line up efter ett brott. De finner sig plötsligt fångade i ett nät där de tvingas att göra ett jobb tillsammans. Allt ihopsatt av den mystiske Keyser Söze. Något går snett och polisen försöker reda ut vad som egentligen hänt.

Fantastisk post-Tarantino-film med Benicio Del Toto, Kevin Spacey, Gabriel Byrne, Stephen Baldwin, Kevin Pollak i ledande roller. Detta var Bryan Singers genombrottsfilm och den vann Oscars för bästa manus och bästa biroll (Spacey). Filmen är fortfarande fantastiskt bra, men på något sätt så känner jag att tiden har naggat den en aning i kanten. När den kom så var den väldigt annorlunda och fräsch, och nu för tiden så har övriga världen kommit i kapp.

Betyg: 9/10

torsdag 4 februari 2016

The Revenant (2015) Betyg: 5/10

Tolvfaldigt Oscarsnominerad! Leonardo DiCaprio spelar Glass som på 1820-talet är ute i gränsländerna på pälsjakt. De överfalls av indianer. Inte nog med det. Glass själv attackeras av en grizzlybjörn och lämnas för att dö i vildmarken.

Nästan tre timmar lång och väldigt långsam i handlingen. Leo är nominerad för bästa huvudroll, men jag tycker detta är långt ifrån hans bästa roll. Jag börjar bli lite frustrerad över hans idoga jakt på en Oscar. Jag hoppas han får en snart så att han börjar välja filmer utifrån andra kriterier. I mitt tycke så var han betydligt bättre i många andra filmer, och det vore mer tillfredsställande att få se honom i annat än uppenbara "Oscarsflirtar" som denna. Jag tycker inte att han förtjänar en för den här filmen, men erfarenheten säger att ibland så får duktiga skådespelare (som Leo definitivt är) till slut sin Oscar för "fel" film....

Personligen så skulle jag nog ge Tom Hardy större uppskattning för sin birollsinsats i den här filmen (också nominerad). Cinematografioscarn ligger nog nära till hands. Men jag återkommer till vilka filmer jag tror på för årets Oscars i ett senare inlägg.

Som helhet är The Revenant en väldigt snygg och välgjord film. Men den är alldeles för långsam och ospännande. En besvikelse!

Betyg: 5/10

Goosebumps (2015) Betyg:2/10

Fruktansvärt menlös film baserad på klassiska skräckberättelser med samma namn. Jack Black är varken kul eller bra. Menlösa monster, menlösa skådespelareinsatser.

Betyg: 2/10

onsdag 3 februari 2016

The Big Short (2015) Betyg: 8/10

Femfaldigt Oscarsnominerad film om den stora finanskraschen i mitten på 00-talet. Givetvis verklighetsbaserad. Berättad på ett fräscht och engagerande sätt. Trots att grunden till handlingen är relativt komplicerade ekonomiska scenarior, så lyckas man få filmen bli tillräckligt begriplig. Handlingen centreras kring några få personer som förutspådde kraschen och som spekulerade i den (och tjänade sjuka pengar på den). Istället för att späda ut filmen med en massa mindre relevanta bihistorier om personerna, så fokuserar man på själva händelseförloppet. Persongalleriet är brilliant, vilket gör filmen mindre tung än man den hade kunnat bli. Christian Bale är nominerad till en Oscar för bästa manliga biroll, vilket känns rimligt. Den har också blivit nominerad till bästa film, men jag tror att ämnet är alldeles för tungt och negativt laddat för att den ska kunna ta hem priset. Vem i USA kommer att få tillräckligt positiva känslor kring en film som handlar om deras största ekonomiska kris på decennier för att vilja hylla den så mycket? Riktigt bra film hur som helst!

Betyg: 8/10

Black Mass (2015) Betyg: 8/10

Verklighetsbaserad historia om gangstern Whitey Bulger som bli FBI-informatör medan han fortsätter att bygga upp sitt kriminella imperium.

Spännande otroligt välspelad. Johnny Depp spelar huvudrollen och är grym!! Den sista meningen är anledning nog för att se filmen. Nog borde Depp blivit Oscarsnominerad för den här rollen!?

Betyg: 8/10

Paper Towns (2015) Betyg: 8/10

Vid nio års ålder får Quentin en ny granne, Margo. De ger sig ut på ett äventyr tillsammans, men efter det glider Margo ifrån Quentin. Nu vid 18 års ålder, och efter nio år av förälskelse i Margo, får Quentin chansen igen. En natt knackar Margo på hans sovrumsfönster och drar ut honom på ett nytt äventyr.

Grymt charmig och välgjord film. Se den!

Betyg: 8/10

tisdag 2 februari 2016

The Man in the High Castle Säsong 1 (TV-serie) (2015) Betyg: 5/10

Tv-serie baserat på en bok av Philip K. Dick (Total Recall, Minority Report, Blade Runner m.fl). Utspelar sig i Nordamerika på 1960-talet i en alternativ verklighet där Tyskland och Japan vunnit WWII. Hitler lever fortfarande. USA existerar inte utan kontinenten är uppdelad i en Japansk del och en Tysk del. Väldigt spännande uppslag för en tv-serie tänkte jag och kastade mej in i serien. Men tyvärr så blev den aldrig riktigt bra under säsong 1.

Betyg: 5/10

The Fitzgerald Family Christmas (2012) Betyg: 8/10

Japp, Jag gillar Ed Burns filmer även om få av dem gör något större väsen av sig i media nu för tiden. Här får vi följa ett julfirande i en dysfunktionell familj där pappan ska fira jul tillsammans med dem för första gången sedan han lämnade dem för tjugotalet år sedan. Friktionsfritt? Nej, inte direkt!

Bra film! Gillar den skarpt! Inte alldeles lätt att hitta dock. Själv så fick jag beställa den från Amazon i USA.

Betyg: 8/10

The Hundred-foot journey (2014) Betyg: 7/10

Indisk familj flyttar från Indien till Frankrike och startar där en restaurang tvärs över gatan från en guldkrog med stjärna i Guide Michelin. Dess snobbiga innehavare ser inte med blida ögon på den nytillkomna "vulgära" nya grannkrogen. Stridigheter följer.

Förvånansvärt spänstig och bra film. Kanske ska man inte vara så förvånad med tanke på att Lasse Hallström regisserat och Helen Mirren gör en stabil och central insats. Detta är en film som det är synd att missa.

Betyg: 7/10

Enlightened Säsong 1-2 (TV-serie) (2011-2013) Betyg: 6/10

Amy är en karriärkvinna som får ett riktigt psykbryt på jobbet och skickas iväg på ett hem. Där får hon ett spirituellt uppvaknande och vill göra goda saker. Väl tillbaka på jobbet så medför detta en hel del nya utmaningar, inte minst som hon ganska mycket brände sin skepp sist hon var där.

Laura Dern spelar huvudrollen, och backas bland annat upp av Luke Wilson som spelar hennes ex-make. Hyggligt kul upplägg och tillräckligt intressant för att jag skulle fullfölja och se bägge säsongerna. Klart sevärt, men inte någon serie som jag eller någon annan kommer att minnas om ett par år.

Betyg: 6/10

Betyg: 6/10

Selma (2014) Betyg: 6/10

Hygglig film om en period i Martin Luther Kings liv. Klart sevärd ur ett historiskt perspektiv, men inte en så bra film som de Oscarsstatyetter den eftersträvade. (Jo, den fick en - bästa filmmusik)

Betyg: 6/10


Dodgeball (2004) Betyg: 5/10

Komedi där Vince Vaughn och Ben Stiller spelar två konkurrerande gymägare, som hamnar i en uppgörelse med varandra som ska avgöras i en Dodgeballturnering.

Bitvis så finns det riktigt bra skratt, men alltför många gånger så är handlingen krystad och oengagerande. Båda killarna har gjort klart bättre filmer!

Betyg: 5/10

Jaco (2015) Betyg: 5/10

Robert Trujillo från Metallica har finansierat den här dokumentären om en av hans största hjältar basisten Jaco Pastorius. Man kan tydligt se att Trujillo influerats av Jaco, även om musikgenren är en helt annan. Även om jag är helt ointresserad av den här genren av musik så kan Pastorius virtuositet inte förnekas. Ej heller att detta är ett fascinerande livsöde. Men tyvärr så är filmen rätt dålig rent dramaturgiskt.

Betyg: 5/10

Pixels (2015) Betyg: 4/10


Jorden attackeras av aliens som kommer i formen av gamla 80-tals arkadvideospel. Den som kallas in för att rädda Jorden är USAs presidents barndomskompis (Adam Sandler) som var en hejare på spelen när det begav sig. Låter detta korkat? Jajamensan, det är det defintivt. Men den innehåller en del kul scener också. Terry Jones från Python har regisserat, så med det i åtanke måste jag nog räkna filmen som en besvikelse.

Betyg: 4/10

The Intern (2015) Betyg: 5/10

Robert De Niro spelar rollen som änkemanspensionären som blir "praktikant" (intern) på ett internetmodeföretag och Anne Hathaway spelar hans unga chef som inte vill ha honom där. Låter det som en riktig smörja? Det tyckte jag med. Men filmen är inte oduglig. Den har sina poänger, inte minst så har den mycket hjärta. Bra tempo i filmen för sin genre, man sitter inte och somnar bort. Men storyn saknar det lilla extra som kunna gjort att det blev en riktigt bra film.

Jag får ett par reflektioner när jag ser filmen. Det ena är hur dåliga vi är på att tillvarata äldre människor erfarenheter i arbetslivet idag. Det andra är att jag sitter och stör mej på att Annes rollfigur är så bedrövligt dålig på att delegera att det gör ont i mej. :)

Betyg: 5/10

The Remains of the Day (1993) Betyg: 7/10


Ibland kan man nästa glömma bort vilken bra skådespelare Anthony Hopkins är, och då är den här filmen ett ypperligt sätt att påminna sig om detta. Här är han grymt bra!

The Remains of The Day utspelar sig med början åren före Andra Världskriget och vi får se Hopkins i rollen som en yrkesstolt butler hos en engelsk lord. Ganska snart anställs en ny husfru (Emma Thompson) och de två drar inte riktigt jämt. Filmen är också intressant ur ett historiskt perspektiv, då vi får följa den tyskvänliga lordens politiska manövrer. Fick inte en enda Oscar trots många nomineringar. (Detta var Schindler's List år. Men det kanske är mer anmärkningsvärt att bästa manliga huvudroll förlorade Hopkins till Tom Hanks i Philadelphia. Förvisso en bra rollprestation, men kanske mer PK än rättvist tycker jag.)

Betyg: 7/10

Sleeping with other people (2015) Betyg: 7/10

En kvinnokarl (Jason Sudekis) och en tjej (Alison Brie) som återkommande är otrogen blir kompisar med varandra. Låter väl som en heldum film? Men det var det faktiskt inte. Den hade mycket hjärta och charm, och är såväl kul som underhållande.

Betyg: 7/10

The Hobbit 3 - The Battle of the Five Armies (2014) - Betyg 8/10

Av någon anledning så har jag aldrig skrivit om den tredje Hobbitfilmen, men eftersom jag nyligen såg den förlängda 3D-versionen så passar jag på nu. Handlingen kan kortfattat sammanfattas i titeln, det hela kretsar kring ett stort slag. Jag tycker att Hobbitfilmerna är riktigt bra, men kan ändå inte låta bli att känna att i jämförelse med Lord of The Ringstrilogin så är de lite tunnare. Därför ger jag denna sista del ett relativt sett lågt betyg. Men det är fortfarande som helhet med de andra fem filmerna filmhistoria och otroligt sevärt!

Betyg: 8/10